ua en ru

Фондові торги в Європі відкрилися 8 жовтня переважним зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі відкрилися 8 жовтня 2010 р. переважним зниженням провідних індексів, повідомляє РБК. Інвестори не змогли зважитися на крупні витрати, оскільки на сьогодні запланований вихід ключової макроекономічної статистики по провідних країнах Євросоюзу, а також даних по економіці США. До відкриття торгової сесії гнітючу доповідь вже представило Федеральне статистичне агентство Німеччини. Відомство повідомило, що за підсумками серпня 2010 р. профіцит торгового балансу країни скоротився до 11,7 млрд євро по порівнянню в 12,6 млрд євро місяцем раніше. Такому результату немало посприяло збільшення обсягу імпорту на 0,9% і одночасне скорочення експорту - на 0,4%.
Також на сьогодні запланований вихід звіту Національного статистичного бюро Великобританії, яке може повідомити про зростання промислових цін на 4,3% в річному численні. Крім того, європейські інвестори з побоюванням чекають даних по рівню безробіття в США, які будуть представлені в 15:30 за Києвом. Якщо вірити прогнозам аналітиків, показник порівняно з попереднім місяцем міг вирости до 9,7%.
На цьому фоні активні торги проходять по акціях європейських кредитних організацій. У напрямку до нижньої рамки біржового табло рухаються котирування французьких Societe Generale (-0,7%) і Credit Agricole (-0,1%). Негативну динаміку демонструють британські Lloyds Banking Group (-0,6%), Royal Bank of Scotland (-0,3%), а також німецькі Deutsche Bank (-0,7%) і Commerzbank (-0,1%).
Окрему увагу європейські гравці приділили акціям британського банку Barclays Plc. Раніше представники правлячої династії Об'єднаних Арабських Еміратів виразили намір продати частку, що належить ним, в акціонерному капіталі кредитної організації, що від їх особи здійснить японська Nomura Holdings Inc. В рамках операції планується реалізувати 220 млн акцій, виручка від продажу яких може скласти приблизно 1 млрд дол. Акції Barclays подешевшали вже на 3,3%.
Інвестори не прониклися довірою також до цінних паперів найбільшої у Франції фармацевтичної компанії Sanofi-Aventis SA (-0,6%). Напередодні американська Genzyme направила в Комісію з цінних паперів і бірж США повідомлення, в якому висловлювалися подробиці зустрічі виконавчих директорів обох компаній, яка відбулася за два тижні до початку ворожого поглинання. В ході консультацій Sanofi виражала готовність значно збільшити суму операції, оцінивши 1 акцію компанії в діапазоні від 69 до 80 дол. Проте, як відомо, американська компанія від даних умов відмовилася.
Тим часом по висхідній траєкторії рухаються котирування цінних паперів найбільшого в Австрії сталеливарного концерну Voestalpine AG (+0,1%). Сьогодні J.P.Morgan Chase & Co. підвищив рекомендації по акціях компанії з "нейтрально" до "вище за рівень ринку".
Станом на 10:27 за Києвом британський індекс FTSE 100 знизився на 0,44 пункту (-0,01%) - до 5661,69 пункту, французький CAC 40 - на 3,45 пункту (-0,09%) - до 3767,97 пункту, німецький DAX - на 3,18 пункту (-0,05%) - до 6273,07 пункту, а швейцарський SMI, навпаки, виріс на 24,57 пункту (+0,39%) - до 6375,58 пункту.