ua en ru

Фондові торги в Європі відкрилися 5 жовтня різноспрямованим рухом провідних індексів

Фондові торги в Європі відкрилися 5 жовтня 2010 р. різноспрямованим рухом провідних індексів. Європейські інвестори насторожилися, коли міжнародне рейтингове агентство Moody's представило не дуже підбадьорюючий прогноз по економіці Ірландії, повідомляє РБК. Аналітики агентства ухвалили рішення помістити суверенний кредитний рейтинг країни, на даний момент зафіксований на рівні Аа2, в список на перегляд з можливим пониженням. Експерти відзначили, що рейтинг, найімовірніше, буде знижений на один ступінь протягом найближчих трьох місяців.
На їх думку, впродовж найближчих трьох-п'яти років країна випробовуватиме складнощі, намагаючись залучити кошти на ринках капіталу. Moody's не залишило також без уваги недавню заяву міністра фінансів Ірландії, що повідомив, що вартість відновлення національної фінансової системи буде еквівалентна третині національного ВВП. Без уваги аналітиків не залишився також той факт, що не так давно уряд цієї країни надав одному з найбільших банків значних розмірів позику (50 млрд євро), що поставило під загрозу державний бюджет. Такі новини знов змусили інвесторів пригадати, що в даний час все ще не можна говорити про повне подолання боргової кризи, і ризики, пов'язані з ним, все ще великі.
Здивувало інвесторів також ухвалене сьогодні вранці рішення Банку Японії про пониження ключової облікової ставки з 0,1% до 0-0,1% річних. До висновку про раціональність цього заходу законодавці прийшли після дводенного засідання, що тримало в напрузі світові фондові біржі. Цього кроку не чекав ніхто з аналітиків, оскільки облікова ставка знаходилася на рівні 0,1% впродовж майже двох років.
На цьому фоні в "червону" зону пішли котирування європейських кредитних організацій, найбільш чутливих до змін макроекономічного середовища. У напрямку до нижньої рамки біржового табло рухаються котирування британських Barclays (-0,2%) і Lloyds Banking Group (-0,5%), Royal Bank of Scotland (-0,3%), французьких Societe Generale (-1%) і Credit Agricole (-0,9%), а також німецьких Deutsche Bank (-0,1%) і Commerzbank (-0,2%).
Тим часом, приводом для оптимізму став представлений в самій початку торгової сесії звіт британського оператора мережі супермаркетів Tesco. Компанія повідомила про фінансові результати, декілька що перевершили усереднені прогнози аналітиків. За I півріччя поточного фінансового року, що завершилося 28 серпня 2010 р., чистий прибуток Tesco виріс на 16% завдяки зростанню обсягів продажів по всьому світу. Крім того, компанія оголосила, що підрозділ компанії, що терпить в даний час збитки знов повернеться до прибутку в 2013 р., що спонукало інвесторів до покупки акцій рітейлера - їх котирування виросли вже на 1,7%.
По низхідній траєкторії рухаються котирування акцій німецького електроенергетичного і газового концерну E.On. Відразу дві європейські кредитні організації повідомили, що без оптимізму дивляться на її перспективи. Британський HSBC знизив рейтинг комунального підприємства з "нейтрально" до "нижче за рівень ринку", а іспанський Santander знизив рекомендації по акціях компанії з "купувати" до "тримати".
Станом на 10:59 за Києвом британський індекс FTSE 100 виріс на 12,81 пункту (+0,23%) - до 5568,78 пункту, французький CAC 40 - на 7,33 пункту (+0,20%) - до 3657,14 пункту, німецький DAX - на 7,0 пункту (+0,11) до 6141,21 пункту, а швейцарський SMI знизився на 12,99 пункту (-0,21%) - до 6235,81 пункту.