ua en ru

Фондові торги в Європі відкрилися 22 вересня зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі відкрилися 22 вересня зниженням провідних індексів. Категорично негативний вплив на настрій інвесторів зробили опубліковані раніше сьогодні європейське статистичне агентство Eurostat макроекономічна статистика. Згідно з представленими даними, обсяг промислових замовлень в зоні євро в липні 2010 р. знизився в порівнянні з попереднім місяцем на 2,4%, тоді як аналітики прогнозували зниження на рівні 1,4%. Однак побоювання інвесторів щодо темпів відновлення світової економіки все ж таки не так гострі, як могли б бути, завдяки оприлюдненими напередодні коментарям Федеральної резервної системи (ФРС) США. Так, ЦБ Сполучених Штатів Америки прийняв рішення про збереження ключової облікової ставки на рівні 0-0,25% і повідомив, що готовий надати підтримку національній економіці, якщо того вимагатимуть обставини. Це означає, що продовжує діяти система стимулювання економіки, яка, проте, працює зі змінним успіхом. Даний висновок можна зробити із заяв ФРС про те, що зростання економіки в останні місяці сповільнилося і, найімовірніше, не стане впевнені в короткостроковій перспективі, передає РБК.

На тлі європейської статистики зниження почали котирування компаній європейського банківського сектору. Дешевшають акції британських Barclays (-1,1%), Lloyds Banking Group (-1,2%), Royal Bank of Scotland (-1,6%) і французьких Societe Generale (-0,8%) і Credit Agricole (- 1,1%). Додатковий привід для занепокоєння власників акцій британської HSBC (-0,9%) Holdings надав сьогодні виконавчий директор групи Майкл Геогеган. За неофіційними даними, він пригрозив піти у відставку, якщо йому не дістанеться звільнився не так давно пост голови ради директорів компанії. Крім того, у негативній зоні торгуються цінні папери найбільшого німецького банку Deutsche Bank (-7,8%) і його потенційного підрозділи Postbank (-0,1%), акціонери якого за один папір компанії можуть отримати 25 євро.

Відзначимо також, що в ціні втратили також акції найбільшого іспанського банку Santander (-1%), оскільки Credit Suisse Group AG знизили рекомендації по акціях фінансової установи. З аналогічної причини курс на зниження взяли цінні папери лідера італійського банківського сектора UniCredit SpA (-3,3%): недовіра Credit Agricole Cheuvreux SA викликала розповсюдилася напередодні інформація про можливу відставку виконавчого директора кредитної організації Алессандро Профумо.

Інвестори також не оминули увагою цінні папери німецького промислового концерну Siemens AG (-1,2%). Сьогодні компанія оголосила про своє рішення вжити безготівкові списання на суму 1,4 млрд євро в IV кварталі 2009-2010 фінансового року, пов'язані з ділової репутації (goodwill) і нематеріальних активів компанії, пов'язаних з виробництвом обладнання для лабораторної діагностики. Компанія уточнила, що даний крок ніяк не позначиться на фінансових показниках компанії за підсумками 2009-2010 фінансовий рік.
Європейські інвестори не виявили інтересу до акцій німецької авіакомпанії Lufthansa (-2,4%), як і аналітики японської Nomura. Сьогодні вони знизили рекомендації по акціях компанії з "купувати" до "нейтрально". Експерти відзначили, що можливе введення податку для авіаперевізників може дещо затьмарити фінансові перспективи німецької компанії.

У мінусі торгуються також акції автомобілебудівної компанії Daimler (-2%), яка сьогодні зробила попередню пропозицію про покупку Fiat Industrial SpA - підрозділу італійської Fiat, що виробляє вантажівки. ЗМІ повідомляли, що компанія має намір продовжити 9 млрд євро, що не збігається з очікуваннями Fiat, розраховує отримати 10,5 млрд євро.

За станом на 14:06 мск британський індекс FTSE 100 знизився на 29,71 пункту (-0,53%) - до 5546,48 пункту, французький CAC 40 - на 36,94 пункту (-0,98%) - до 3747 , 46 пункту, німецький DAX - на 58,22 пункту (-0,93%) - до 6217,76 пункту, швейцарський SMI - на 45,44 пункту (-0,71%) - до 6374,96 пункту.