ua en ru

Фондові торги в Європі 9 грудня відкрилися зниженням провідних індексів на тлі рішень саміту ЄС

Фондові торги в Європі відкрилися зниженням провідних індексів на тлі рішень саміту Євросоюзу, який, на думку французького президента Ніколя Саркозі, є "останнім шансом для порятунку євро". Інвестори розчаровані діями європейських політиків по розрядці ситуації в зоні євро, вони сумніваються в тому, що лідери зможуть розробити надійну систему для боротьби з борговою кризою в регіоні.

За підсумками першого дня зустрічі лідери країн ЄС домовилися про посилення бюджетних правил в єврозоні, але не змогли добитися внесення змін до європейські конвенції для 27 членів ЄС. Угода буде охоплювати тільки 17 держав єврозони, а також ті країни ЄС, які добровільно захочуть до нього приєднатися. На даний момент мова йде про те, що договір підпишуть представники в цілому 23 держав Євросоюзу.

Зазначимо, що сьогодні в Брюсселі відкривається другий день саміту, за результатами якого пильно стежать інвестори.

На сподіваннях щодо того, що другий день саміту принесе більше визначеності, підвищенням котирувань на відкритті торгів відзначився європейський банківський сектор: акції британських Barclays і Lloyds Banking Group подорожчали на 0,55% і 0,42% відповідно, німецького Deutsche Bank - на 1, 77%, французьких Societe Generale і BNP Paribas - на 1% і 3,1%.

Певний вплив на рух котирувань в банківському секторі могла надати інформація про те, що банкам Європи необхідно залучити капітал у розмірі 114,7 млн євро. Дана сума визначена Європейським банківським управлінням (ЕВА), в ній відображені результати стрес-тестів кредитних організацій з урахуванням часткового списання за борговими зобов'язаннями Греції.

Тим часом на негативній території торги відкрилися для гірничодобувних компаній Європи, на котирування яких тиск чинять дані про різке скорочення зростання промислового виробництва в Китаї - найбільшому світовому імпортері металів. Акції британо-автсралійскіх BHP Billiton і Rio Tinto подешевшали на 0,62% і 0,59% відповідно.

Станом на 10:48 за київським часом британський індекс FTSE 100 знизився на 0,80 пункту (-0,01%) - до 5482,97 пункту, німецький DAX - на 11,92 пункту (-0,20%) - до 5862, 52 пункти, французький CAC 40 піднявся на 3,17 пункту (+0,10%) - до 3098,66 пункту, а швейцарський індекс SMI опустився на 21,90 пункту (-0,38%) - до 5715,92 пункту.