ua en ru

Фондові торги в Європі 8 жовтня відкрилися невеликим зниженням індексів

Фондові торги в Європі 8 жовтня 2013 р. відкрилися невеликим зниженням індексів в межах 0,3% на тлі бюджетної кризи в США.

Відсутність новин - це теж новина, коли мова йде про минає часу і наближення до дедлайну. Уряд США вже восьмий день частково закрито, республіканці з демократами і раніше не можуть домовитися щодо прийняття нового бюджету і за "стелі державного боргу. Штати проживають другий тиждень нового бюджетного року без головного фінансового документа.

Тим часом наближається 17 жовтня 2013 р. - дата, до якої, за підрахунками Мінфіну США, у скарбниці закінчаться ресурси для підтримки соціальних виплат. Повторюється ситуація кінця вересня, коли трейдери сподівалися на досягнення домовленості щодо прийняття бюджету, хоча б в останні години перед 1 жовтня, проте цього так і не сталося. Невпевненість у ситуації породжує "обережний песимізм" на європейських майданчиках.

Якщо очікування якогось зрушення в переговорах конгресменів США тягне ринки в "червону" зону, то макроекономічні новини дещо пом'якшують падіння. На початку торгів стали відомі дані по торговому балансу провідних економік Європи - Німеччини та Франції. Позитивні вести: за даними за серпень, у Німеччині профіцит торгового балансу зріс з 15 до 15,6 млрд євро, у Франції дефіцит торгового балансу зменшився з 5,1 до 4,9 млрд євро. В обох випадках результат перевищив прогнози аналітиків.

Якщо говорити про корпоративні новини, котирування швейцарського фармацевтичного концерну Novartis AG знижуються на тлі заяви банку Jpmorgan Cazenove, який знизив до нейтрального підвищений рівень потенціалу за паперів фірми. Акції Novartis AG на 12:15 мск дешевшають на 0,8%.

У свою чергу банк HSBC підвищив з "недооцінених" до нейтральних перспективи паперів іншій компанії сектора - швейцарської хімічної фірми Clariant AG. На цьому тлі котирування компанії на 12:15 мск зростає на 0,9%.

Європейські банки знаходяться переважно в "червоній" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland зростають на 0,2%, акції Lloyds Banking дешевшають на 0,5%, ринкова капіталізація Barclays знизилася на 0,4%. Акції французького Societe Generale знижуються в ціні на 0,6%, котирування BNP Paribas знизилися на 0,4%, зате ринкова капіталізація Credit Agricole збільшилася на 0,3%. Цінні папери німецького Commerzbank подешевшали на 1,6%, а акції конкуруючого з ним Deutsche Bank збавили в ціні лише близько 0,1%.

Серед котирувань телекомунікаційних компаній Європи на відкритті торгів єдиної тенденції немає. Ринкова капіталізація британської Vodafone майже не змінилася, акції Telecom Italia збавили в ціні 2,3%, котирування Orange зросли на 1,5%. Цінні папери Deutsche Telekom знижуються в ціні на 0,2%.

Станом на 12:15 мск 8 жовтня британський індекс FTSE 100 знизився на 13,62 пункту (-0,21%) - до 6423,66 пункту, німецький DAX - на 8,79 пункту (-0,10%) - до 8582,79 пункту, французький CAC 40 знижується на 8,90 пункту (-0,21%) - до 4156,68 пункту, а швейцарський SMI показав зниження на 5,42 пункту (-0,07%) - до 7882,44 пункту.