ua en ru

Фондові торги в Європі 29 листопада 2011 р. відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 29 листопада 2011 р. відкрилися зниженням провідних індексів на тлі невизначеності в єврозоні, де лідери країн Євросоюзу готуються до майбутнього наступного тижня саміту ЄС і сьогоднішнього засідання міністрів фінансів країн єврозони. Інвестори очікують, що європейські політики зможуть нарешті знайти "ліки" від боргових проблем, що робить деяку підтримку ринку. Попередню торговельну сесію світові біржі завершили в істотному плюсі, хоча сьогодні торги проходять в набагато більш спокійному режимі і ралі або розпродажів не спостерігається.
Знижувальний тиск на котирування надають повідомлення рейтингових агентств. Раніше міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило найвищий кредитний рейтинг США - ААА, однак при цьому знизило кредитну оцінку Сполучених Штатів до "негативної". Зміна прогнозу по рейтингу передбачає трохи більш ніж 50-процентну ймовірність зниження рейтингу США в найближчі два роки.
Одночасно Standard & Poor's в найближчі 10 днів може знизити прогноз кредитного рейтингу Франції (зараз на найвищому рівні ААА) до "негативного". Як повідомила французька преса, міжнародне рейтингове агентство планувало оголосити про це ще 25 листопада, однак перенесло публікацію з невизначених причин.
При цьому Moody's Investors Service попередило, що може знизити рейтинги за субординованим зобов'язаннями 87 європейських банків, пославшись на неможливість підтримки кредитних організацій з боку урядів держав через ескалацію боргової кризи в єврозоні.
На цьому тлі акції провідних представників фінансового сектора Європи перемістилися на негативну територію. Зокрема, папери британських банків Barclays і Royal Bank of Scotland подешевшали на 0,98% і 1,82% відповідно, а Lloyds Banking Group і HSBC - на 1,35% і 1,03%. Акції німецького Deutsche Bank втратили в ціні 1,07%, французького Societe Genrale - 2,31%.
В червоній зоні торгуються і цінні папери провідних сировинних компаній Європи. Так, найбільша у світі гірничодобувна компанія BHP Billiton демонструє зниження котирувань на 0,84%, у той час як акції її основного конкурента Rio Tinto дешевшають на 1,5%.
Втім, на відкритті торгів позитивну динаміку демонструють котирування голландської компанії Qiagen (+1,4%), яка повідомила про програму скорочення витрат шляхом звільнення 8-10% світового персоналу компанії. Qiagen розробляє та виготовляє обладнання й витратні матеріали для молекулярної діагностики, наукових і фармацевтичних досліджень.
Станом на 10:55 за київським часом британський індекс FTSE 100 знизився на 23,28 пункту (-0,44%) - до 5289,48 пункту, німецький DAX - на 41,91 пункту (-0,73%) - до 5703,42 пункту, французький CAC 40 - на 29,64 пункту (-0,98%) - до 2983,29 пункту, а швейцарський індекс SMI - на 16,04 пункту (-0,29%) і склав 5506,62 пункту.