ua en ru

Фондові торги в Європі 28 квітня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 28 квітня 2011 р. відкрилися підвищенням провідних індексів. Зростання індикаторів пішло за позитивним закриттям торгової сесії, що пройшла напередодні в США, на тлі сприятливих макроекономічних даних, передає РБК.
Зокрема, котирування пішли вгору на тлі виступу голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке, який повідомив, що монетарна політика ЦБ поки залишиться колишньою і її посилення в найближчій перспективі не передбачається. "Процентна ставка ФРС не буде підвищуватися ще щонайменше півроку", - відзначив Б. Бернанке, уточнивши, що до можливого рішення про підвищення облікової ставки відбудеться як мінімум два засідання.
Як і очікувалося, напередодні ФРС США ухвалила рішення зберегти ключову облікову ставку в діапазоні 0-0,25% річних. Комітет з відкритого ринку ФРС повідомив, що завершить програму скупки державного боргу обсягом 600 млрд дол. в червні 2011 р., згідно з початковим планам. На думку регулятора, зараз американська економіка відновлюється помірними темпами. ФРС очікує, що темпи зростання інфляції залишаться низькими.
Фінансовий сектор Європи відреагував на виступ Б.Бернанке позитивно: акції таких банків, як Lloyds Banking Group, Barclays і Royal Bank of Scotland виросли в ціні в середньому на 0,2%. Тим часом, зростання в секторі забезпечили і корпоративні новини: завдяки квартальному звіту котирування Deutsche Bank виросли на 3,5%. Нагадаємо, чистий прибуток банку в I кварталі 2011 р. збільшився на 18%, перевищивши прогнози аналітиків.
Крім того, квартальна звітність справила позитивний вплив і на інші галузі економіки. Зокрема, чистий прибуток данської фармацевтичної компанії Novo Nordisk за I квартал ц.р. виріс на 23%. На відкритті торгів її акції піднялися в ціні на 1,1%. Також зростанням відзначилися і конкуренти Novo Nordisk, зокрема, Roche - її цінні папери подорожчали на 1,3%.
У свою чергу, звіт нафтовидобувної компанії Royal Dutch Shell - її чистий прибуток за аналогічний період виріс на 60% - вніс позитив у сировинний сектор. Акції компанії подорожчали на 0,8%, у той час як її конкуренти, навпаки, пішли в мінус, незважаючи на підйом цін на нафту. Котирування BP і Desire Petroleum опустилися на відкритті торгів на 0,9% і 0,2% відповідно.
Станом на 12:22 мск британський індекс FTSE 100 зріс на 7,41 пункту (+0,12%) - до 6075,57 пункту, німецький DAX підвищився на 41,41 пункту (+0,56%) - до 7446, 36 пункту, французький CAC 40 виріс на 25,71 пункту (+0,63%) - до 4093,43 пункту, а швейцарський індекс SMI піднявся на 19,33 пункту (+0,30%) - до 6491,75 пункту.