ua en ru

Фондові торги в Європі 23 серпня відкрилися різноспрямованим рухом провідних індексів

Фондові торги в Європі 23 серпня 2013 р. відкрилися різноспрямованим рухом провідних індексів, незважаючи на те, що фахівці прогнозували відкриття сесії в "зеленому" полі, що могло стати продовженням яскравого ралі індексів попереднього торгового дня на тлі оптимістичних статистичних даних по країнах єврозони.

Очікування публікації інших макроекономічних даних декілька підігріли побоювання інвесторів. Гравці чекають публікації останніх даних за обсягом продажів нових будинків в США в липні 2013 р., де аналітики очікують значення показника на рівні 487 тис. будинків, а також попередніх даних щодо індексу споживчої довіри в єврозоні, де передбачається зростання показника з мінус 17,4 пункту до мінус 16,5 пункту. На цьому тлі всі індекси на деякий час пішли в "червоне" полі, проте ненадовго.

Позитивними новинами стала публікація останніх макроекономічних даних по Європі. Згідно опублікованій сьогодні доповіді, ВВП Німеччини в II кварталі ц.р., за остаточними даними, підвищився в квартальному численні на 0,7%, що співпало з прогнозами. Якщо дані щодо економіки ФРН стали відомі ще до відкриття торгів, то вже після початку сесії, інвесторів чекав новий сюрприз. Дані щодо ВВП Великобританії виявилися ще краще: показник в II кварталі 2013 р., за остаточними даними, виріс на 0,7%, що перевершило прогнози (+0,6%).

Котирування нідерландського фінансового конгломерату, який надає послуги у сфері банківської діяльності, ING Groep NV піднялися на відкритті торгів на 1,5%. Приводом для позитивної динаміки стало підвищення рекомендації фахівців Morgan Stanley по акціях компанії. Котирування хімічної компанії Croda International злетіли на відкритті торгів на 3,6% після того, як аналітики Deutsche Bank підвищили оцінку паперів компанії. Котирування британської Afren, що займається розвідкою і видобутком природного газу і нафти, просіли на відкритті торгів на 4,9% після того, як компанія відзвітувала про падіння прибутку.

Котирування шведської телекомунікаційної компанії TeliaSonera опинилися під впливом інформації про фінансову звітність найбільшого турецького оператора стільникового зв'язку Turkcell, так як TeliaSonera володіє 38% його акцій. Так, оператор повідомив, що за підсумками II кварталу його чистий прибуток склав 556 млн турецьких лір (278,89 млн дол.). Результат, як виявилося, практично збігся з очікуваннями експертів Reuters, які передбачали, що показник складе 558,4 млн турецьких лір. На цьому тлі котирування TeliaSonera піднялися на 0,3%.

Європейські банки продемонстрували наступну динаміку. Котирування британського Royal Bank of Scotland на торгах у Лондоні просіли на 0,3%, акції Lloyds Banking втратили в ціні 0,6%, а ринкова капіталізація Barclays скоротилася на 0,9%. У Парижі папери Societe Generale подешевшали на 0,4%, втім, як і конкуруючого BNP Paribas, а ринкова капіталізація Credit Agricole скоротилася на 0,5%. У Німеччині справи йдуть інакше: акції Commerzbank додали в ціні 3%, а котирування Deustche Bank піднялися на 0,3%.

Станом на 12:09 за київським часом британський індекс FTSE 100 підвищився на 7,42 пункту (+0,12%) - до 6454,29 пункту, німецький індекс DAX просів на 0,50 пункту (-0,01%) - до 8397,39 пункту, французький CAC 40 - на 17,18 пункту (-0,42%) - до 4041,94 пункту, швейцарський SMI піднявся на 5,30 пункту (+0,07%) - до 7993,90 пункту.