ua en ru

Фондові торги в Європі 2 грудня 2011 р. закрилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в Європі 2 грудня 2011 р. закрилися зростанням провідних індексів. Головним чином на котирування позитивно вплинули макроекономічні новини, що надійшли з США, де Міністерство праці опублікувало доповідь за рівнем безробіття в країні за підсумками листопада 2011 р. В порівнянні з показником попереднього місяця рівень безробіття знизився і склав 8,6%, тоді як аналітики чекали, що він не зміниться і залишиться на жовтневому рівні - 9,0%. Число робочих місць в несільськогосподарських галузях економіки країни в листопаді 2011 р. в порівнянні з попереднім місяцем зросло на 120 тис. Крім того, міністерство переглянуло у більшу сторону дані по приросту робочих місць за жовтень і вересень поточного року: за ці два місяці в економіці (не рахуючи аграрного сектора) додалося на 62 тис. робочих місць більше, ніж повідомлялося раніше.
Крім того, позитивному настрою інвесторів сприяла можливість деякої розрядки ситуації з борговою кризою в єврозоні. Раніше Президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що Франція і Німеччина будуть разом добиватися внесення фундаментальних змін в основоположні угоди Євросоюзу, щоб зберегти єдину європейську валюту і зміцнити монетарний союз, в який в даний час входять 17 країн. За словами французького Президента, 5 грудня 2011 р. він зустрічатиметься з канцлером Німеччини Ангелою Меркель у Парижі. На зустрічі будуть запропоновані далекосяжні реформи, покликані гарантувати стабільне майбутнє об'єднаної Європи.
У лідери зростання за підсумками торгової сесії вийшов європейський банківський сектор: так, акції британський Barclays, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland подорожчали на 7,6%, 5,7%, і 5,2% відповідно. Котирування німецьких Commerzbank і Deutsche Bank виросли майже на 8,5% і 3,4%, французьких Societe Generale і BNP Paribas - на 8% і 9,4%.
Відзначимо, що зростанню котирувань в банківському секторі могла сприяти інформація про те, що європейський банківський регулятор (EBA) вирішив утриматися від подальшої жорсткості критеріїв стрес-тестів для банків регіону.
Сприятливо торги пройшли і для провідних сировинних компаній Європи. Так, найбільша в світі гірничодобувна компанія BHP Billiton продемонструвала зростання котирувань на 4%, в той час як акції її основного конкурента Rio Tinto подорожчали на 1,2%. Цінні папери інших представників сектора, таких як Xstrata і Antofagasta, виросли в ціні на 2,7% і 2,5% відповідно.
За підсумками торгів британський індекс FTSE 100 підвищився на 62,95 пункту (+1,15%) - до 5552,29 пункту, німецький DAX - на 44,8 пункту (+0,74%) - до 6080,68 пункту, французький CAC 40 - на 35 пункту (+1,12%) - до 3164,95 пункту, а швейцарський індекс SMI виріс на 37,28 пункту (+0,66%) - до 5718,85 пункту.