ua en ru

Фондові торги в Європі 18 травня 2012 р. відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 18 травня 2012 р. відкрилися зниженням провідних індексів на тлі новин від рейтингових агентств. Напередодні міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило суверенний кредитний рейтинг Греції з B - до ССС, пославшись на підвищений ризик виходу країни із зони євро. На думку експертів Fitch, вихід Афін з єврозони призведе до масштабних дефолтів в приватному секторі, а також дефолту за державними облігаціями, номінованими у євро.

Погіршили ситуацію на фондовому ринку і дії агентства Moody's, яке знизило довгостроковий рейтинг платоспроможності 16 іспанських банків, включаючи найбільший Banco Santander S.A. Рейтинги знижено на один щабель для п'яти банків, на два щаблі - для трьох банків і на три рівня - для дев'яти банків. Серед причин для зниження Moody's виділив наступні: погіршення економічних умов в Іспанії у зв'язку з тривалою кризою на ринку нерухомості, зниження державних гарантій, великий обсяг "поганих" кредитів та обмежені можливості для рекапіталізації.

На тлі цих новин банківський сектор Європи демонструє зниження котирувань: акції британських Barclays і Royal Bank of Scotland втрачають у ціні 1,1% і 1,7% відповідно, папери німецького Deutsche Bank - 1,5%, швейцарського Credit Suisse - 1,42%.

Як відзначають аналітики, ринок завмер в очікуванні реакції Європейського центробанку (ЄЦБ). Інвестори прогнозують, що ЄЦБ буде змушений втрутитися в разі подальшого погіршення ситуації на ринку. Крім того, визначених стимулів ринок чекає від саміту "великої вісімки", який стартує сьогодні. Передбачається, що учасники зустрічі в тому числі приділять увагу шляхам виходу з європейської боргової кризи.

На відкритті торгів на 0,5% опустилися в ціні акції сталеливарної Arcelormittal. Раніше Nucor Corp. повідомила про досягнення домовленості з придбання підрозділу Skyline Steel LLC (виробник основного асортименту продукції зі сталі) у Arcelormittal за 605 млн дол.

Зниженням котирувань характеризується і нафтогазовий сектор Європи: папери Royal Dutch/Shell, BP і Total втрачають у ціні від 0,7% до 1,1% на тлі зниження ціни на нафту.

Станом на 11:09 за київським часом британський індекс FTSE 100 знизився на 40,05 пункту (-0,75%) - до рівня 5298,33 пункту, німецький індекс DAX - на 42,39 пункту (-0,67%) - до 6266,57 пункту, французький CAC 40 - на 27,78 пункту (-0,92%) і склав 2984,21 пункту, швейцарський SMI - на 51,90 пункту (-0,88%) - до 5820,83 пункту.