ua en ru

Фондові торги в Європі 16 червня відкрилися пониженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 16 червня 2011 р. відкрилися пониженням провідних індексів на тлі боргової кризи в єврозоні. Відзначимо, що обстановка в європейському регіоні продовжує розжарюватися: на боргові проблеми накладаються політичні. Зокрема, це стосується Греції, де сьогодні прем'єр-міністр Георгіос Папандреу повинен сформувати новий уряд в спробі отримати вотум довіри і прийняти заходи жорсткої економії, щоб уникнути дефолту. Афіни повинні схвалити п'ятирічну програму жорсткої економії, що включає підвищення податків, зменшення держвитрат і приватизацію. Це необхідно, щоб отримати черговий транш від Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду на 12 млрд євро, повідомляє РБК.
На відкритті торгової сесії низхідну динаміку котирувань вже другу сесію підряд демонструють європейські банки. Їх котирування знижуються на тлі новин від агентства Moody's, яке раніше на цьому тижні помістило рейтинги французьких банків в список на перегляд з можливістю пониження, що негативно позначилося на активності інвесторів.
Moody's пояснило дані рейтингові дії тим, що французькі банки є утримувачами великого обсягу грецького держборгу. На цьому фоні котирування французьких BNP Paribas, Societe Generale і Credit Agricole втратили від 2,12% до 3,49%. На негативній території торги відкрилися і для інших європейських банків: акції британських Barclays, Lloyds Banking Group і HSBC Holdings втратили в ціні 1,44%, 1,66% і 0,13% відповідно.
Певний вплив на хід торгів можуть надати заяви члена керівної ради Європейського центробанку (ЄЦБ) Нута Веллінка, що закликає збільшити обсяг європейського стабілізаційного фонду в два рази - до 1,5 трлн євро. За словами Веллінка, цей захід дозволить привернути приватних інвесторів до участі в другій програмі фінансової допомоги Греції, яка переживає серйозні складнощі.
Значним зниженням котирувань на відкритті торгів ознаменувалися нафтогазові компанії Європи, акції яких дешевшають услід за зниженням ціни на нафту на світових товарних біржах. Ціна нафти падає на тлі побоювань трейдерів щодо уповільнення відновлення світової економіки і зміцнення долара. На цьому фоні акції британської BP подешевшали на 1,76%, британо-голландської Royal Dutch/Shell - на 1,13%, французької Total - на 0,54%.
Станом на 10:51 за київським часом британський індекс FTSE 100 знизився на 52,30 пункту (-0,91%) - до 5690,25 пункту, німецький DAX - на 89,71 пункту (-1,25%) - до 7115,08 пункту, французький CAC 40 - на 36,69 пункту (-0,96%) - до 3770,16 пункту, а швейцарський індекс SMI - на 57,51 пункту (-0,92%) - до 6198,17 пункту.