ua en ru

Фондові торги в Європі 15 вересня 2011 р. закрилися істотним підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 15 вересня 2011 р. закрилися істотним підвищенням провідних індексів. Оптимістичний настрій інвесторів пов'язаний з рішенням Німеччини і Франції, найбільших економік єврозони, не виключати Грецію з числа країн ЄС. Раніше Президент Франції Ніколя Саркозі і канцлер Німеччини Ангела Меркель опублікували спільну заяву після телефонних переговорів з прем'єр-міністром Греції Георгіосом Папандреу. Лідери двох найбільших економік в зоні євро висловили впевненість в тому, що грецька боргова криза наближається до завершення, що додало інвесторам оптимізму.
Зростання провідних індексів 15 вересня відбулося в основному за рахунок підвищення котирувань компаній фінансового сектора на тлі оголошення ЄЦБ про співпрацю з Федеральною резервною системою США в питанні забезпечення європейських банків американською валютою. Лідерами на торгах стали найбільші французькі фінансові інститути: папери BNP Paribas SA виросли в ціні на 13,5%, а котирування Credit Agricole SA виросли на 5,3%. Також подорожчали акції крупних британських банків Lloyds Banking Group і Barclays на 4,2% і 3,9% відповідно. У позитивній зоні торгуються і цінні папери їх конкурентів - Royal Bank of Scotland і HSBC: котирування цих кредитних установ виросли на 3% і 3,5% відповідно. Проте акції найбільшого швейцарського банку UBS AG (UBSN) пішли в "червону" зону і подешевшали на 10,7% після оголошення компанії про втрати у розмірі 2 млрд дол.
Посприяли зростанню на ринках акцій Європи і корпоративні новини. В основному в даному сегменті інвестори зосередили увагу на рітейлерах. Так, акції Hennes & Mauritz (H&m) подорожчали на 8,5% після публікації позитивного щомісячного звіту про продажі, згідно з яким за підсумками серпня обсяг продажів виріс на 8%.
Крім того, значним зростанням наголосився великий рітейлер Kingfisher, який раніше сьогодні представив фінансовий звіт за підсумками I півріччя 2011-2012 фінансового року. Чистий прибуток компанії за вказаний період виріс в річному численні на 28%. На цьому фоні котирування Kingfisher виросли на 4,1%.
Варто відзначити, що на сьогоднішніх торгах позитивну тенденцію продемонстрували і папери виробників предметів розкоші на тлі новин з Китаю про майбутнє пониження податків на діяльність компаній в даній галузі. Так, акції Louis Vuitton SA і Burberry Group PLC подорожчали на 3,4% і 6,5% відповідно.
За підсумками торгів британський індекс FTSE 100 підвищився на 110,52 пункту (+2,11%) - до 5337,54 пункту, німецький DAX виріс на 168,05 пункту (+3,15%) - до 5508,24 пункту, французький CAC 40 піднявся на 96,48 пункту (+3,27%) - до 3045,62 пункту, а швейцарський індекс SMI додав 15,59 пункту (+0,29%) - до 5433,48 пункту.