ua en ru

Фондові торги в Європі 14 листопада відкрилися підвищенням індексів услід за біржами США та Азії

Фондові торги в Європі 14 листопада відкрилися підвищенням провідних індексів, підхопивши позитивну динаміку бірж США і Азії. Сприятливий інформаційний фон забезпечили новини з Європи, зокрема, з Греції та Італії, де відбулася зміна влади. Інвестори очікують, що нові уряди держав зможуть знайти шляхи подолання бюджетно-боргової кризи в зоні євро.
У Греції 11 листопада ц.р. завершилося формування тимчасового коаліційного уряду на чолі з колишнім віце-президентом Європейського центробанку (ЄЦБ) Лукасом Пападемосом, в який, в основному, увійшли міністри від двох провідних партій країни - ПАСОК (Всегрецький соціалістичний рух) і "Нова демократія".
Парламент Італії 13 листопада схвалив закон про заходи жорсткої економії, або "закон про фінансову стабільність", що передбачає підвищення пенсійного віку, цін на бензин, а також ряд заходів щодо скорочення держвидатків. Тоді ж прем'єр-міністр країни Сільвіо Берлусконі подав заяву про відставку. Прохання було задоволено Президентом Італії Джорджіо Наполітано під час зустрічі двох політиків в президентському палаці в Римі, після чого глава держави уповноважив колишнього єврокомісара Маріо Монті сформувати новий кабінет міністрів.
На цьому тлі на відкритті торгів підвищенням котирувань відзначилися європейські банки, відігравши новини про деяку розрядку ситуації в Європі: папери британських Barclays, Royal Bank of Scotland і HSBC підвищилися в ціні на 1,43%, 2,49% і 0,97% відповідно, акції BNP Paribas і Societe Generale подорожчали на 3,9% і 2,9% відповідно. Котирування другого за величиною швейцарського банку - Credit Suisse - піднялися майже на 2%. Напередодні банк передав дані рахунків декількох американських клієнтів в рамках розслідування, ініційованого Міністерством юстиції США. Представники Credit Suisse відмовилися повідомити, про яку кількість клієнтів йде мова, проте швейцарські ЗМІ з посиланням на неназване джерело зазначили, що банк інформував про рахунки 130 осіб.
На позитивній території торги відкрилися і для гірничодобувних компаній Європи, акції яких подорожчали на тлі зростання цін на промислові метали: акції британо-австралійських BHP Billiton і Rio Tinto піднялися в ціні на 0,6% і 1% відповідно.
Папери нафтогазових BP і Royal Dutch/Shell подорожчали на 0,15% і 0,36% слідом за подорожчанням нафти на світових біржах. Підйому цін на нафту сприяє відносно стабільна обстановка на фінансовому ринку Європи, яка встановилася в кінці минулого тижня. Позитивна динаміка в цінах з операцій обумовлена ​​в тому числі обстановкою на міжнародному валютному ринку FOREX.
Станом на 10:42 за київським часом британський індекс FTSE 100 підвищився на 16,11 пункту (+0,29%) - до 5561,49 пункту, німецький DAX - на 37,99 пункту (+0,63%) - до 6095,02 пункту, французький CAC 40 - на 20,09 пункту (+0,64%) - до 3169,47 пункту, а швейцарський індекс SMI - на 24,14 пункту (+0,43%) - до 5673,17 пункту.