ua en ru

Фондові торги в Європі 13 січня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 13 січня 2012 р. відкрилися підвищенням провідних індексів напередодні аукціону з розміщення держоблігацій Італії, на які очікується високий попит з боку інвесторів. Італія планує розмістити держоблігації на 4,75 млрд євро і повторити успіх попереднього аукціону, що відбувся напередодні.

Внутрішній попит, підтримуваний недорогим фінансуванням з боку Європейського центрального банку (що напередодні дозволило Італії розмістити набагато більше, ніж спочатку планувалося, кількість паперів під невисоку прибутковість), може сприяти зниженню прибутковості за трирічними держоблігаціями країни в ході сьогоднішнього розміщення.

Успішне розміщення держоблігацій Італії знизить стурбованість інвесторів борговими проблемами єврозони і дасть додатковий стимул до позитиву на фондовому ринку.

Напередодні італійського аукціону і результатів, отриманих американським банком JPMorgan Chase (сьогодні кредитна організація опублікує звітність за IV квартал 2011 р.), У центрі уваги інвесторів виявився європейський банківський сектор, котирування якого демонструють помітне зростання: акції британських Barclays, Lloyds Banking Group і Royal Bank of Scotland додали в ціні від 2,8% до 5,6%, котирування німецького Deutsche Bank підвищилися на 2,7%.

Папери європейської авіакомпанії Air France-KLM подорожчали на 0,9%. Раніше компанія повідомила, що зростання зарплат для французького персоналу буде заморожений, а частина авіапарку - скорочена в рамках трирічної програми зі зниження витрат.

У той же час зниженням капіталізації на відкритті європейських торгів відзначилася фармацевтична компанія Novartis AG, акції якої подешевшали на 0,5%. Раніше компанія повідомила про плани скорочення майже 2 тис. робочих місць в США.

Станом на 10:30 за київським часом британський FTSE 100 підвищився на 36,50 пункту (+0,64%) - до 5698,92 пункту, французький CAC 40 - на 26,57 пункту (+0,83%) - до 3226, 55 пунктів, німецький DAX - на 58,66 пункту (+0,95%) - до 6237,87 пункту.