ua en ru

Фондові торги в Європі 13 серпня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 13 серпня 2013 р. відкрилися підвищенням провідних індексів. Позитивний настрій інвесторів забезпечується як за рахунок очікувань публікації низки останніх макроекономічних даних, так і загальним позитивним фоном.

У макроекономічному полі, трейдери чекають публікації доповіді європейського статистичного агентства Eurostat, яке повідомить, як змінився обсяг промвиробництва в зоні євро в червні 2013 р. в місячному численні. Аналітики досить оптимістичні і прогнозують підвищення показника на 0,8%. Одночасно з повідомленням Eurostat Центр економічних досліджень (ZEW) повідомить, як змінився в Німеччині індекс ділових очікувань у серпні 2013р. Тут аналітики теж досить оптимістичні, вони очікують, що індекс зросте до 12,0 пункту, що стане істотно вище значення за липень в 10,6 пункту.

На фронті корпоративних новин події розвиваються менш інтенсивно: сезон квартальної звітності майже завершено, і результати фінансової діяльності компаній стають все менш сильним каталізатором для торгів. На сьогоднішній день відзвітували майже всі компанії, що входять до STOXX Europe 600. У 56 випадках результати набряклості збіглися або перевершили очікування аналітиків.

Так, великий німецький енергетичний гігант E.ON повідомив про те, що його основний дохід за півріччя знизився на 15%, на тлі зниження оптових цін на електроенергію та буму в сфері поновлюваних джерел енергії. Незважаючи на це котирування E.ON піднялися на 3,9%.

Позитивному настрою інвесторів також сприяв загальний доброчинний фон. Так, фондові торги в Японії 13 серпня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 2,57%. Це стало результатом повідомлень ЗМІ про те, що влада Японії розглядають можливість зниження корпоративного податку після невтішних попередніх даних щодо динаміки ВВП країни за II квартал поточного року. Американські біржі закрилися незначною зміною провідних індексів, де індекс "блакитних фішок" Dow Johnes кілька просів, а високотехнологічний Nasdaq, навпаки, зміцнив позиції.

Котирування європейських банків на відкритті торгів продемонстрували змішану динаміку. Так, на торгах у Лондоні акції Royal Bank of Scotland подорожчали на 0,9%, котирування Lloyds Banking просіли на 0,6%, а ринкова капіталізація Barclays скоротилася на 0,3%. У Парижі акції Societe Generale подешевшали на 1,8%, котирування BNP Paribas просіли на 0,7%, а цінні папери Credit Agricole втратили в ціні більш ніж на 1%. На торгах у Франкфурті акції Commerzbank додали в ціні 0,5%, а котирування Deutsche Bank піднялися на 0,4%.

Станом на 11:14 за Києвом британський індекс FTSE 100 підвищився на 36,46 пункту (+0,55%) і склав 6610,80 пункту, німецький індекс DAX піднявся на 67,92 пункту (+0,81%) - до 8427,17 пункту, французький CAC 40 підріс на 11,00 пункту (+0,27%) і склав 4082,68 пункту, швейцарський SMI підтягнувся на 37,98 пункту (+0,47%) - до 7038,58 пункту.