ua en ru

Фондові біржі втратять мільярди доларів через зміну вікової структури населення, - аналітики

Населення в економічно розвинених країнах не тільки стрімко старіє, одночасно скорочується і його чисельність, що не може не позначитися на фінансових ринках. Аналітики передрікають, що на тлі цієї тенденції біржі можуть позбутися мільярдів доларів.

Тепер поняття "Старий світ" набуло додаткового значення, а саме - переважання людей похилого віку в промислово-розвинених країнах. Заклопотаність викликає те, що люди в принципі старіють, і те, що молоді стає все менше. Негативна демографічна тенденція перетворюється в лейтмотив проблем всієї світової економіки.

Взяти наприклад промислово-розвинену Німеччину - "локомотив" європейської економіки і "зразок для наслідування" для периферійних країн єврозони. За останніми даними національної статистичної служби, у 2011р. 21% всього населення країни складали люди, що переступили віковий рубіж в 65 років, ще 2% - зовсім діди (ті, кому більше 85 років). Однак, на думку експертів, до 2030р. ці показники збільшаться вже до 29% і 4% відповідно, а до 2060г. - вже до 34% і 9%. Іншими словами, вже через 50 років третина всього населення ФРН будуть складати люди, яким більше 65 років.

В інших промислово розвинених країнах схожа ситуація, причому найменше в цьому відношенні пощастило Японії, а найбільше - США (і то тільки за рахунок припливу "свіжої крові" - молодих іммігрантів).

"Старіння населення має і непрямі наслідки для економічного зростання держав. При відсутності молоді та виході на пенсію заслужених і досвідчених співробітників переривається процес передачі знань, що знижує продуктивність праці в компанії. Німецька економіка вже зараз зіткнулася з дефіцитом кваліфікованої робочої сили", - коментує ситуацію Берндт Алльгойер з VP Bank. "Зазираючи в майбутнє, можна сказати, що негативний демографічний тренд впливає не тільки на економіку, але і на фінансову сферу", - зазначає німецький експерт.

Люди в передпенсійному віці менше схильні до ризику і вважають за краще вкладати кошти в більш надійні фінансові інструменти. В цілому суть їхніх інвестицій зводиться до того, щоб забезпечити собі безбідне і стабільне життя на старості років. "Після виходу на пенсію вони воліють тримати кошти в інструментах з фіксованою прибутковістю, що сприяє зміні інвестиційної стратегії, а саме - переходу від акцій до депозитів, від депозитів - до готівки", - пояснює Гаральд Прайслер з керуючої компанії Bantleon.

На цьому тлі багато експертів пророкують фінансовим ринкам масштабні розпродажі коли люди, які народилися в період з 1946 по 1965гг. (післявоєнний пік народжуваності), вийдуть на пенсію (тобто саме після 2011р.) І переведуть кошти в готівку. Значний відтік грошових коштів з фондового ринку призведе до серйозних ускладнень.

Демографічні тенденції (зростання чисельності населення, зміна його структури, збільшення терміну життя) мають великий вплив на світову економіку і фінансовий ринок, відбиваючись у зміні інвестиційної поведінки людей, що зі збільшенням віку людини стає все менш ризикованим. Експерти McKinsey навіть навели конкретні цифри, що відображають цю тенденцію: до кінця 2010р. світовий добробут людей оцінювався в 198 трлн дол, з яких 28% становили вклади в цінні папери компаній. До 2020р., на думку експертів, світовий добробут зросте до 371 трлн дол, але на частку акцій буде припадати лише 22% цих коштів.

У результаті підприємства не зможуть покрити свою потребу в капіталі за рахунок фінансового ринку. У 18 країнах, де проводилося дослідження McKinsey, на думку експертів, поступово буде утворюватися "діра" між тим обсягом акцій, які компанії готові розмістити на фондовому ринку для фінансування зростання бізнесу, і тим обсягом, що запитується інвесторами. Причому цю "дірку" аналітики McKinsey оцінюють в 12,3 трлн дол.. За їх словами, найбільша розбіжність між показниками буде спостерігатися в Західній Європі.

Причини цього криються у зміні структури населення. Чим вище частка 34-54-літніх в суспільстві, тим краще це для фондового ринку. На цей період припадає "соціальний розквіт", коли люди починають багато одержувати і багато витрачати на необов'язкові послуги - поїздки, нерухомість, люксовий одяг та інше. Це сприяє зростанню ВВП і підвищення курсу акцій підприємств, вважають експерти Allianz.

На думку Allianz, від збільшення числа людей похилого віку в суспільстві в першу чергу виграють фармацевтичні компанії і компанії, що займаються біотехнологіями. У "плюсі" можуть виявитися ресурсні компанії та компанії енергетичної сфери (за рахунок зменшення обсягів невідновлюваних природних ресурсів), а також компанії транспортної сфери.