ua en ru

Фінансовий ринок очікує подальшого ослаблення курсу гривні, - аналітик

Фінансовий ринок очікує подальшого ослаблення курсу гривні, - аналітик Фото: курс (РБК-Україна)

Ослаблення курсу очікується з-за поступового накопичення торгового дефіциту

Фінансовий ринок очікує подальшого ослаблення курсу з-за поступового накопичення торгового дефіциту. Про це йдеться в матеріалі РБК-Украина: "Валютне просідання: чому падає курс гривні".

Керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен розповів, що гравці фінансового ринку очікують подальшого ослаблення курсу з-за поступового накопичення торгового дефіциту, оскільки зростання імпорту випереджає зростання експорту.

"Крім цього, погіршилися очікування щодо валютної виручки на рахунки монетарних резервів від міжнародних кредиторів. У свою чергу, у відповідь на таке ослаблення курсу НБУ і Міністерство фінансів будуть і надалі пропонувати боргові інструменти з більш високою процентною ставкою. За оцінками ICU, на кінець грудня курс долара складе 27-27,5 гривень", - пояснює Вальчишен.

Крім того, одним з вимушених інструментів, що НБУ використовує для стримування девальвації гривні, є підвищення облікової ставки.

"У разі збереження темпів падіння національної валюти, нбу буде змушений підвищувати облікову ставку", - припускає пояснює експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Микита Мишаков.

Нагадаємо, раніше керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій розповів, що для курсу національної валюти України на кінець 2017 року існують певні ризики. "Наше бачення, що до кінця року курс буде 28-28,5, в принципі воно зберігається. Очевидно, що існують ризики для гривні на кінець року, тому що, як правило, оптимізується імпорт і ми бачимо, що статистика по торговому балансу погіршується. Це сезонне явище, також є ризик підвищеного попиту на валюту, тому що дуже великі залишки були на початок місяця на казначейському рахунку ", - сказав він.