ua en ru

Фінансові операції Ватикану перевірить Ernst & Young

Перевірку фінансових операцій Ватикану в рамках серії адміністративних і фінансових реформ, розпочатих Папою Римським Франциском, проведе аудиторська компанія Ernst & Young. 19 тис. приватних рахунків у Банку Ватикану вже перевіряє інша консалтингова компанія.

Перевірку фінансових операцій Ватикану в рамках серії адміністративних і фінансових реформ, розпочатих Папою Римським Франциском, проведе аудиторська компанія Ernst & Young, передає ВВС. 19 тис. приватних рахунків у Банку Ватикану вже перевіряє інша консалтингова компанія.

Раніше понтифік заснував спеціальну комісію для контролю за фінансами, покликану зробити роботу департаментів більш ефективною і прозорою. Подібна структура створена і для контролю за Банком Ватикану.

Згідно з документами про роботу департаментів, що просочилися до преси, в адміністрації Ватикану, до якої входять переважно священнослужителі, нерідкими є випадки корупції.

Після серії скандалів Папа Римський випустив директиву, у якій вказувалася необхідність протидії легалізації незаконно отриманих коштів, фінансуванню тероризму та розповсюдженню зброї масового ураження.

Днями у традиційній ранковій проповіді Папа Римський, описуючи залучених до корупції людей, уподібнив їх біблійним фарисеям: за його словами, вони подібні до "гробів побілених", які зовні видаються красивими, а всередині "повні кісток мертвих і всякої нечистоти".

Власті Італії звинувачують фінансові структури Ватикану в потуранні відмиванню грошей і недотриманні загальноєвропейських норм, що протидіють цьому. З 1 січня 2013 р. на території конклаву були деактивовані термінали італійського представництва Deutsche Bank, який здійснював операції з розрахунку банківськими картами у Ватикані.

На початку липня голова Банку Ватикану Паоло Чіпріані залишив свій пост "в інтересах організації" і Святого престолу, звільнився і його заступник Массімо Туллі. Інформація про відставки в головній кредитній установі папської держави з'явилася через три дні після арешту єпископа Салерно Нунціо Скарано, який підозрюється у відмиванні грошей і спробі розкрадання 20 млн євро.