ua en ru

Філіппіни висунули ООН умови перебування своїх миротворців на Голанських висотах

Міністр закордонних справ Філіппін Альберт дель Роcаріо озвучив для ООН умови перебування своїх миротворців на Голанських висотах, передає Associated Press. Умови включають в себе надання додаткового зброї і більш короткий період служби в спірному регіоні.

Ерве Ладсу, який очолює миротворчу діяльність Організації об'єднаних націй, на зустрічі з Альбертом дель Росаріо в Нью-Йорку зазначив, що ООН буде працювати з усіма зацікавленими сторонами, щоб забезпечити все необхідне для виконання угоди про роз'єднання.

11 серпня 2013 г. повинен бути замінений контингент філіппінських солдатів на Голанських висотах, що нараховує 342 особи. Вимога щодо посилення безпеки миротворців пов'язана із загостренням напруженості на кордоні Сирії.

Читайте також: Рада безпеки ООН продовжила місію миротворців на Голанських висотах на 6 місяців

Раніше уряд Австрії повідомив про намір вивести своїх миротворців, які налічують 380 осіб, з миротворчого корпусу ООН на Голанських висотах загальної чисельність 1 тис. осіб. Заява уряду Австрії послідувала після того, як сирійські повстанці повідомили, що взяли під свій контроль єдиний пропускний пункт на кордоні з Ізраїлем у м. Ель-Кунейтра, розташованому на нейтральній демілітаризованої смузі. У червні база ООН в м. Ель-Кунейтра потрапила під мінометний обстріл, в результаті чого один співробітник організації був поранений.

Ель-Кунейтра знаходиться на нейтральній території між ізраїльським і сирійським кордоном з 1974 р. Тоді за ініціативою США між Ізраїлем і Сирією було підписано угоду про роз'єднання, за якою територія, окупована Ізраїлем, була перетворена в демілітаризовану буферну зону під управлінням ООН.