Зростання населення, індустріалізація і зміна клімату загрожують здоров'ю ґрунтів
Стан ґрунтів у світі різко погіршується внаслідок їх ерозії, зниження вмісту поживних речовин у ґрунтах, втрати органічного вуглецю, замулення ґрунтів та інших загроз, але цю тенденцію можна змінити, якщо країни візьмуть на себе ініціативу у просуванні сталого управління ґрунтами і використання передових технологій. Про це з посиланням на опубліковану 4 грудня доповідь ООН "Стан ґрунтових ресурсів світу" повідомили у прес-службі Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО).
Як зазначається в доповіді, більшість світових ґрунтових ресурсів знаходяться в задовільному, поганому або дуже поганому стані.
Зокрема, 33% ґрунтових ресурсів деградували до помірного або високого ступеня внаслідок ерозії, засолення, ущільнення, окислення і хімічного забруднення ґрунтів.
"Подальша втрата продуктивних ґрунтів може серйозно зашкодити виробництву продовольства і продовольчої безпеки, посилити волатильність цін на продовольство, і, можливо, штовхнути мільйони людей до безодні голоду і злиднів. Проте доповідь також оповідає про те, що втрати ґрунтових ресурсів та їх функцій можна уникнути", - зазначив генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва.
Зокрема, ерозія забирає від 25 до 40 млрд тонн верхнього шару ґрунту щорічно, що значно знижує врожайність і здатність ґрунту зберігати вуглець, поживні речовини і воду. Щорічні втрати виробництва зернових внаслідок ерозії за оцінками складають 7,6 млн тонн щорічно. Якщо не буде прийнято заходів щодо зниженню ерозії, до 2050 року втрати зернових можуть скласти більше 253 млн тонн, що еквівалентно видаленню 1,5 млн квадратних кілометрів сільськогосподарських угідь - це приблизно всі орні землі в Індії.
Дефіцит поживних речовин у ґрунті є серйозною перешкодою на шляху до покращення виробництва продовольства і функцій ґрунту на багатьох деградованих ландшафтах. В Африці всі, крім трьох країн, щороку отримують більше поживних речовин із ґрунту, ніж привносять в неї за рахунок використання добрив, рослинних решток, гною та інших органічних речовин.
Накопичення солей у ґрунті знижує врожайність і може повністю зупинити вирощування сільськогосподарських культур. Засоленість ґрунтів внаслідок діяльності людини завдає шкоди приблизно 760 тис. квадратних кілометрів землі по всьому світу - площа більше, ніж всі орні землі у Бразилії.
Закислення ґрунту є серйозною перешкодою для виробництва продовольства в усьому світі. Найбільш кислі рослинні ґрунти у світі знаходяться в районах Південної Америки, які характеризуються обезлесением та інтенсифікацією сільського господарства. Зміна стану ґрунтів, насамперед, відбувається внаслідок зростання населення та економічного зростання - фактори, що, як очікується, збережуться ще впродовж десятиліть.
Крім того, в доповіді наголошується, що населення планети збільшилося до 7,3 мільярдів чоловік сьогодні, а більше 35% поверхні суходолу, не покритого льодом, було переведено під землі сільськогосподарського призначення.
Результатом цього стало те, що ґрунти, які були очищені від природної рослинності для вирощування сільськогосподарських культур, або випасу худоби, страждають від різкого підвищення ерозії і серйозних втрат вуглецю, поживних речовин і біорізноманіття.
Урбанізація також є важким тягарем для ґрунтів. Стрімке зростання міст і промисловості призвело до деградації величезних територій, у тому числі шляхом забруднення ґрунту надмірним вмістом солі і важких металів; підвищення кислотності, їх ущільнення під важкою технікою; і їх постійної герметизації під асфальт і бетон.
Як повідомлялося, індекс продцін ФАО в листопаді знизився до 156,7 пункту.