ua en ru

Щороку в світі витрачається 1 трлн доларів на хабарі, - ООН

Щороку в світі витрачається 1 трлн доларів на хабарі, - ООН Фото: хабар (twitter.com/nab_ukr)

У результаті корупції держави недоотримують 2,6 трлн доларів

Щороку в світі витрачається 1 трлн доларів на хабарі. Про це йдеться в повідомленні Організації об'єднаних націй, опублікованому з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією, який святкувався 9 грудня.

Зазначено, що в результаті корупції держави недоотримують 2,6 трлн доларів, суму, еквівалентну 5% світового ВВП. Згідно з даними Програми розвитку ООН, у країнах, що розвиваються, пов'язані з корупцією втрати перевершують обсяги офіційної допомоги на цілі розвитку в 10 разів.

"Ці цифри приголомшують, але ще більше дивує те, що лежить за цими фінансовими махінаціями - світ страшної убогості й нерівності, що посилюється спотвореннями в розподілі доходів і рішеннях про державні видатки, на які впливає корупція", - зазначив глава департаменту управління з підтримки світобудівництва ПРООН Патрік Кеулерс.

Він згадав розслідування панамських і райських архівів і підкреслив, що ці матеріали журналістів показали масштаб усіх прихованих світових багатств, які ховаються в офшорах.

Він також посилається на дані аналітиків Oxfam International, які підрахували, що африканські держави щорічно втрачають близько 14 млрд доларів через ухилення від податків. Кеулерс вказує, що ці гроші могли б піти на охорону здоров'я, щоб врятувати життя 4 млн дітей, або на освіту для того, щоб кожна дитина в африканських країнах могла вчитися в школі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в міжнародному розслідуванні "Райські документи" фігурує 68 українців.