ua en ru

Євросоюз закликає кредиторів виділити Греції фінансову допомогу до кінця тижня

Влада Євросоюзу (ЄС) закликає кредиторів Греції виділити країні фінансову допомогу в розмірі 130 млрд євро до кінця тижня, передає Reuters.
"Ми вітаємо прогрес, досягнутий на переговорах між владою Греції і представниками приватного сектора. Також ми закликаємо міністрів фінансів єврозони зробити все необхідне для реалізації програми PSI (програма участі приватного сектора в скороченні грецького держборгу) і прийняття нової програми кредитування до кінця тижня", - заявив голова Європейської ради Херман ван Ромпей.
Якщо переговори не увінчаються успіхом найближчим часом, Греція не зможе розплатитися з зобов'язаннями у другій половині березня ц.р., в результаті чого країну може чекати дефолт.
Нагадаємо, країни єврозони і власники грецьких держпаперів ще в жовтні 2011 р. домовилися реструктурувати борг Греції, щоб зменшити боргове навантаження країни, яке оцінюється в 350 млрд євро, приблизно на 100 млрд євро. Комерційні інвестори погодилися пробачити Греції 50% основного боргу за облігаціями.
Однак до початку 2012 р. Афіни і приватні кредитори не змогли узгодити ключові параметри нових паперів, а саме: термін їх дії і купонну прибутковість, від яких залежить масштаб втрат інвесторів в результаті реструктуризації.
Варто відзначити, що напередодні саміту ЄС у Брюсселі, що почався 30 січня ц.р., глава Єврогрупи Жан-клод Юнкер сказав, що країнам єврозони, можливо, доведеться збільшити фінансову підтримку, спрямовану на порятунок Греції, якщо Афіни і приватні інвестори виконають свою частину завдання, досягнувши угоди по програмі PSI.