ua en ru

Євросоюз запросив Лукашенка в Брюссель на саміт "Східного партнерства"

Євросоюз запросив Лукашенка в Брюссель на саміт "Східного партнерства" Фото: Олександр Лукашенко (president.gov.by)

Запрошення Лукашенка на саміт викликало неоднозначну реакцію серед європейських політиків

Європейський союз запросив президента Білорусі Александра Лукашенка на саміт "Східного партнерства", який відбудеться у Брюсселі (Бельгія) 24 листопада 2017 року, повідомляє EUobserver.

Прес-секретар глави Європейської ради підтвердив виданню у вівторок, що "Білорусь була запрошена для участі в саміті "Східного партнерства" в Брюсселі так само, як і інші країни-партнери".

"Хто буде представляти Білорусь на саміті, це питання до Мінська", - зазначив прес-секретар Дональда Туска.

При цьому міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив, що білоруський лідер вирішить, чи приїжджати йому у Брюссель, у свій час, але спершу він очікує, що високопоставлені чиновники ЄС приїдуть до нього в Мінськ.

Зазначається, що запрошення Лукашенка на саміт викликало неоднозначну реакцію серед європейських політиків. Литовський депутат Європарламенту Пятрас Ауштрявічюс назвав запрошення "скандальним", адже в Білорусі продовжується тиск на опозиційних активістів.

Крім того, неназваний дипломат Євросоюзу висловив занепокоєння, що приїзд "диктатора" до Брюсселя відверне увагу від лідерів України, Молдови та Грузії, які насправді прагнуть зближення з ЄС.

"Весь саміт перетвориться на шоу Лукашенка", - підкреслив дипломат.

Нагадаємо, у серпні Лукашенко заявив, що у відносинах Білорусі з Російською Федерацією спостерігається негативна динаміка.