ua en ru

Євросоюз не збирається парафувати з Вірменією Угоду про асоціацію та ЗВТ

Європейський союз не збирається парафувати з Вірменією ані Угоду про асоціацію (УА), ані Договір про створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ГВЗВТ). Про це заявив прес-секретар комісара ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Пітер Стано.

Європейський союз не збирається парафувати з Вірменією ані Угоду про асоціацію (УА), ані Договір про створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ГВЗВТ). Про це в ефірі "Радіо Азатутюн заявив прес-секретар комісара ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Пітер Стано.

За його словами, ці документи не сумісні із членством у Митному союзі, що збирається зробити Вірменія.

Нагадаємо, в рамках свого візиту до Росії 3 вересня Президент Вірменії Серж Саргсян (на фото) заявив про готовність Вірменії вступити до Митного союзу, при цьому наголосивши, що поряд із цим Вірменія не має наміру припиняти процес євроінтеграції.

Два дні тому керівник адміністрації Президента Вірменії Віген Саргсян зазначив, що, оскільки членство Вірменії у МС не дозволяє підписати договір про вільну торгівлю з Євросоюзом, Єреван готовий підписати лише Угоду про асоціацію.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз чекає від Вірменії роз'яснення намірів того, яким чином у Єревані збираються досягти сумісності між бажанням приєднатися до Митного союзу і зобов'язаннями, узятими в рамках УА і ГВЗВТ.

"У липні поточного року ми завершили переговори з Вірменією щодо Угоди про асоціацію, включаючи положення про створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ГВЗВТ), які тривали три з половиною роки. За підтримки ЄС ця угода дасть можливість Вірменії проводити всеохопну модернізацію і втілювати в життя реформи, які ґрунтуються на спільних цінностях, політичній асоціації та економічній інтеграції", - йшлося в повідомленні прес-служби представництва ЄС в Україні.

"Після завершення відповідних консультацій ми зробимо висновки щодо наших подальших дій. ЄС хоче ще раз наголосити: Угода про асоціацію, включаючи ГВЗВТ, є програмою реформ, користь від яких отримають всі сторони; вона (угода) не є "грою з нульовою сумою" і може поєднуватися з економічним співробітництвом із країнами СНД", - сказано в заяві ЄС.

Як повідомлялося, вибір у якості інтеграційного партнера МС дозволить Вірменії отримати короткостроковий економічний ефект близько 4% ВВП країни. Це випливає з розрахунків Центру інтеграційних досліджень Євразійського банку розвитку (ЦІД ЄАБР).