ua en ru

Євросоюз і МВФ зажадали від Греції прискорити реалізацію заходів по скороченню бюджетного дефіциту

Міжнародні кредитори Греції - Євросоюз (ЄС) і Міжнародний валютний фонд (МВФ) надали владі цієї країни список з 15 заходів по скороченню бюджетного дефіциту, реалізацію яких необхідно прискорити, аби Греція змогла отримати наступний кредитний транш за програмою фінансової допомоги на 110 млрд євро. Перелік цих заходів сьогодні опублікували грецькі ЗМІ.
Згідно документу, Греція повинна провести скорочення "бюджетників", урізувати або хоч би заморозити оклади держслужбовців, скоротити витрати на охорону здоров'я. Крім того, ЄС і МВФ наполягають на підвищенні тарифів на теплову енергію, ліквідації збиткових держпідприємств і прискоренні програми приватизації, повідомляє Reuters.
Всі вказані заходи вже були схвалені грецьким парламентом в червні 2011 р., проте уряд запізнюється з їх виконання, що і послужило причиною затримки з наданням Греції чергового транша міжнародних кредитів. За даними місцевих ЗМІ, профільні міністерства повинні до сьогоднішнього дня викласти конкретні адміністративні заходи, які вони мають намір прийняти для виконання вимог ЄС і МВФ.
Минулого тижня представники ЄС повідомили, що рішення про перерахування Греції чергового кредитного транша відкладене до середини жовтня 2011 р. Спочатку передбачалося, що ЄС і МВФ приймуть рішення про виділення Греції наступного кредитного транша до вересня 2011 р. Проте на початку цього місяця інспектори ЄС і МВФ, контролюючі хід грецької програми скорочення бюджетного дефіциту і реструктуризації економіки, виїхали з Афін без якого-небудь рішення, а місцеві ЗМІ написали, що міжнародні кредитори невдоволені виконання бюджетних цілей країни.
Грецьке Міністерство фінансів попереджає, що засобів в казні залишилося до середини жовтня 2011 р. Без наступного кредитного транша за програмою ЄС-МВФ Афінам майже напевно загрожує дефолт.
Євросоюз, МВФ і Європейський центробанк за підсумками чергового огляду грецької програми скорочення бюджетного дефіциту повинні схвалити виділення країні нового кредитного транша у розмірі 8 млрд євро. На додаток до кредитної програми Євросоюзу, що діє, в кінці липня 2011 р. схвалив новий план фінансової допомоги Греції на суму 109 млрд євро.