ua en ru

Європейські фінінститути за 5 років скоротили активи в США на третину - до 973 млрд дол

Світова економічна криза серйозно похитнув позиції європейських банків у США. За останні п'ять років Європейські фінансові інститути скоротили свої активи в Америці на третину, до менш ніж трильйона доларів, показав аналіз даних ФРС, проведений The Financial Times.

На їх місце приходять банки з Канади і Китаю.

За час, що минув з початку кризи, активи європейських банків на американському ринку скоротилися на 540 млрд дол. і зараз становлять 973 млрд дол., повідомила FT. Цьому сприяли списання активів та їх продаж, закриття цілих напрямків бізнесу. Свій внесок внесли і американські регулятори, які вимагали від європейських фінансових інститутів збільшення капіталу. Залучення доларів для них було більш проблематичним, тому багато, замість того, щоб збільшувати капітал, просто скорочували обсяг активів.
"Це дуже об'ємний спад порівняно з рівнем п'ятирічної давності. Це більше схоже на повернення до того, як європейські банки виглядали 10 або навіть 20 років тому, коли у них були скромніші баланси", - цитує FT партнера юридичної фірми Allen & Overy Дага Ленд, який очолює в ній регуляторну практику у сфері фінансових послуг.

"Європейські банки отримали відразу два удари. По-перше, їм було необхідно покращувати показники достатності капіталу. По-друге, в останні рік-півтора американські фонди грошового ринку перестали купувати комерційні векселя європейських банків з-за боргової кризи. Це здорожила не тільки залучення фінансування в доларах, але і сама наявність активів у США стало фінансової тягарем", - пояснив РБК daily аналітик Mediobanca Крістофер Уілер.

Найбільше скоротилися активи в США в ірландських банків - з 130 млрд дол. у вересні 2008 року до всього 3,8 млрд дол. в березні цього року. Присутність на американському ринку німецьких і французьких банків хоч і зменшилася - з 427 млрд до 267 млрд дол. і з 420 млрд до 373 млрд дол. відповідно, - все ж залишається значним. Проте французькі фінансові групи BNP Paribas, Credit Agricole і Societe Generale обіцяють і надалі скорочувати свій бізнес у США.

У минулому європейські банки багато разів змінювали своє ставлення до американського ринку, розширюючи свою присутність там, то згортаючи операції, проте на цей раз їм буде вкрай важко повернути втрачені позиції, вважає Крістофер Уілер. Звільнене європейськими банками місце активно займають місцеві гравці. Wells Fargo, який став найбільш активним американським банком в скуповування активів європейських конкурентів, нещодавно придбав портфель кредитів на 6 млрд дол. у німецького WestLB. У минулому році він разом з JP Morgan купив частину кредитного портфеля обсягом 9,5 млрд дол., виставленого на продаж Anglo Irish Bank. Capital One придбала американський підрозділ онлайн-банкінгу у голландської ING Group.

Активність проявляють не тільки американські фінансові гіганти. Вторгнення в США почали канадські гравці. TD Bank з 2009 року збільшив свої активи в США з 170 млрд до 251 млрд дол. А американські активи канадських банків у цілому зараз становлять 654 млрд дол., більш ніж удвічі перевищує аналогічний показник французьких банків. Активи китайських банків у США за останню п'ятирічку виросли більш ніж удесятеро - з 4,4 млрд до 63,8 млрд дол.