ua en ru

Європейські банки можуть не встигнути запобігти примусовій рекапіталізації шляхом продажу активів, - експерти

Європейські банки, що переконують інвесторів у здатності подолати наслідки боргової кризи в Європі шляхом продажу активів і зниження кредитування, можуть не встигнути зібрати необхідний капітал, щоб запобігти примусовій рекапіталізації. Таку думку висловив аналітик лондонського відділу MF Global Сімон Моган в інтерв'ю Bloomberg.

"Продаж активів неможливий в нинішніх умовах. Кожен банк продає, але жоден не купує. Це просто не спрацює. Крім того, масштаби скорочень в банках говорять про те, що знадобиться значно більше скорочення частки позикових коштів. Банки повинні скоротити на сотні мільярдів більше, щоб пристосуватися до нового світового порядку, або ж повинна бути проведена рекапіталізація", - вважає Моган.

Такої ж думки дотримується і Малік Карім, генеральний директор лондонської групи Fenchurch Advisory Partners.

"Продаж цих активів не буде легким. Висока невизначеність, покупцями є консерватори, оцінка низька, а число потенційних покупців незначне. Продажі кращих бізнес-одиниць ще можуть бути можливими за привабливими цінами, але банкам потрібно буде вирішити, як вони будуть компенсувати той прибуток, який приносили їм продані активи", - сказав Карім.

У той же час головний виконавчий директор Deutsche Bank Йозеф Акерман і голова Banco Santander Еміліо Ботін вважають, що навіть у разі проведення рекапіталізації банків, вливання капіталу не вирішить головної проблеми, якої, на їхню думку, є суверенний борг.

"Оскільки приватні інвестори, безумовно, не будуть надавати кошти для рекапіталізації, уряди повинні будуть, в кінцевому рахунку, самі створювати деякі фонди для цього процесу, тим самим тільки збільшуючи свою зовнішню заборгованість", - вважає Аккерман.

Нагадаємо, згідно з даними, зібраними Bloomberg, на тлі боргової кризи в єврозоні банки у Франції, Великобританії, Ірландії, Німеччині та Іспанії оголосили про плани скоротити дефіцит капіталу приблизно на 775 млрд євро (1,06 трлн дол.) протягом найближчих двох років, щоб зменшити короткострокові потреби у фінансуванні і виконати жорсткі регулятивні вимоги до капіталу. Morgan Stanley прогнозує, що сума може досягти 2 трлн євро в Європі, оскільки банки будуть стримувати кредитування, продавати облігації і свої активи.