ua en ru

Європі необхідно коригувати свою економічну модель, а не відмовлятися від неї, - СБ

Європі необхідно коригувати свою економічну модель, а не відмовлятися від неї, вважає Філіп Ле Уеру, віце-президент Світового банку (СБ) по регіону Європи і Центральної Азії.

"Зіткнувшись з негативною динамікою боргу і несприятливими демографічними тенденціями, багато європейців вимагають переходу до нової моделі зростання. Втішно, що в Європі немає самозаспокоєність. Проте втрата впевненості в собі може бути небезпечною. В європейській моделі зростання є чимало привабливих рис, що забезпечили безпрецедентне процвітання, плодами якого користуються багато людей. Ці риси необхідно зберігати і розвивати", - зазначив Ле Уеру.

У новій доповіді СБ про стан світової економіки говориться, що більшість країн Європи демонструють гарні результати в секторах торгівлі і фінансів, багато хто з них в області підприємництва та інновацій, але лише нечисленні країни в сфері ринку праці і роботи держави. Таким чином, для того, щоб ринки праці і держава запрацювали більш ефективно, Європі необхідно здійснити безліч змін; для стимулювання інновацій і зростання продуктивності на підприємствах змін потрібно не так багато, а для реформування сфери фінансів і торгівлі їх потрібно і того менше. Внаслідок уповільнення темпів зростання продуктивності, скорочення чисельності населення і наявності неприйнятних бюджетних дисбалансів багато з таких змін є невідкладними.

Щоб вдихнути в європейську модель зростання нове життя, у доповіді пропонуються три групи рекомендацій.

"Необхідно перезапустити машину конвергенції, завдяки якій менш благополучні з економічної точки зору країни змогли перейти в категорію економік з високим рівнем доходів; відновити бренд Європа, який допоміг регіону, де проживає десята частина населення планети забезпечувати третину світового економічного виробництва; проаналізувати, що необхідно для того, щоб залишатися наддержавою стилю і способу життя, показуючи найвищий рівень життя в світі", - говориться в доповіді СБ.