ua en ru

Білоруських активістів, яких утримували на українсько-білоруському кордоні, відпустили

7 білоруських активістів, яких утримували на українсько-білоруському кордоні 28 годин з учорашнього дня, - відпустили. Частина з них відправилася назад в Гомель, частина - продовжила свій шлях у Київ, на Євромайдан. Про це заявила група Євромайдан SOS.

Згідно з повідомленням, 6 грудня з Мінська до Києва виїхав автобус з більш ніж 50-ма людьми, які їхали підтримати Євромайдан. На відстані 50 км від Мінська автобус зупинили співробітники міліції і конфіскували транспортний засіб.

За інформацією євромайдан SOS, частина пасажирів автостопом дісталася до найближчої зупинки рейсового автобуса "Гомель-Чернігів", де продовжила свій шлях в Україну.

"Втім, рейсовий автобус був затриманий при перетині українського кордону, на міжнародному контрольно-пропускному пункті "Нові Яриловичі". Там активістів, за інформацією їхніх колег, змусили надати письмове зобов'язання про неучасть у Євромайдані. Крім того, біля сидіння одного з активістів був знайдений пакет з речовиною рослинного походження, ймовірно, наркотичними властивостями. Саме ця знахідка нібито і стало причиною тривалого утримування Службою безпеки України автобуса на кордоні. До речі, коли вчора ми звернулися до Державної прикордонної служби з питанням про те, чи дійсно в них знаходяться ці люди і на яких підставах, нам відповіли, що ця інформація відповідає дійсності і що зараз на місці працює Служби безпеки України, але жодних звинувачень нікому не пред'явлено. У той же час, інших чотирьох пасажирів конфіскованого на території Білорусі автобуса, що для продовження подорожі найняли авто, також утримували на межі ближнього 4-х годин, а вже під Черніговом їхню машину зупинили співробітники ДАІ і ... прокололи шини", - йдеться в повідомленні.