ua en ru

Єврокомісія представила план порятунку економіки від коронавірусу

Єврокомісія представила план порятунку економіки від коронавірусу Ілюстративне фото (twitter.com/EU_Commission)

Єврокомісія відзначає особливу шкоду транспортній галузі, особливо авіаційному сектору

Єврокомісія представила план дій щодо боротьби з негативним впливом коронавірусу на економіку європейських країн. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу ЄК.

За словами голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн, пандемія коронавірусу є випробуванням для всіх.

"Це не лише безпрецедентний виклик для нашої системи охорони здоров’я, а й величезний шок для нашої економіки. Важливий економічний пакет, представлений сьогодні, має відповісти на цю ситуацію", - заявила вона.

Зокрема, Єврокомісія має намір підтримувати підприємства та забезпечить ліквідність фінансового сектору, що дозволить йому продовжувати підтримку економіки.

Також важливим напрямком дій буде надання дозволу країнам-членам скоординовано та гнучко використовувати такий інструмент, як держдопомога, та коригувати визначені цілі стабільності і зростання. Зокрема, країнам нададуть право використовувати державні субсидії, призупиняти сплату корпоративних податків та податку на додану вартість, або соціальні виплати.

Водночас законодавство ЄС дозволяє державам компенсувати для таких компаній прямі втрати, пов’язані із надзвичайними обставинами, зокрема у таких секторах, як авіація і туризм.

Єврокомісія відзначає особливу шкоду транспортній галузі, особливо авіаційному секторі. Єврокомісія запропонувала поправки до законодавства, що регулюють поділ часу для рейсів. Наразі авіалінії мають використовувати не менше 80% виділених їм проміжків часу, щоб зберегти їх обсяг на наступний рік, і через це авіакомпанії змушені виконувати фактично порожні рейси.

Нагадаємо, Урсула фон дер Ляйєн заявила, що зупинити коронавірус COVID-19 в Європейському союзі неможливо. Також вона додала, що коронавірус став найбільшим шоком для економіки ЄС. При цьому зазначивши, що Євросоюз повинен бути рішучим, скоординованим і єдиним для того, щоб протистояти коронавірусу.

Крім того, країни G20 заявили, що мають намір реагувати на збої в міжнародній торгівлі і нестабільність ринків, пов'язані з поширенням коронавіруса.