ua en ru

Єврокомісія пропонує передати функції нагляду за ставкою LIBOR європейському фінансовому регулятору

Єврокомісія (ЄК) пропонує перевести одну з головних процентних ставок у світовій економіці - ставку LIBOR - під контроль європейських регуляторів, повідомляє Reuters.

Підготовлюваний законопроект Євросоюзу (ЄС), який буде представлений на суд широкої громадськості в найближчі тижні, містить пропозицію про передачу функцій з нагляду за визначенням ставки LIBOR Європейському управлінню з цінних паперів і ринків (ESMA) зі штаб-квартирою в Парижі.

Нагадаємо, що махінації найбільших банків з LIBOR, що тривали, принаймні, з 2005 р. до 2009 р., стали причиною одного з найгучніших міжнародних скандалів у фінансовій сфері. У скандал виявилися втягнуті такі світові банки, як Barclays, Royal Bank of Scotland, HSBC, UBS, Citigroup, JPMorgan, Deutsche Bank. Три банки - Royal Bank of Scotland, Barclays і UBS - вже оштрафовані на загальну суму 2,6 млрд дол.

З квітня 2013 р. нагляд за визначенням LIBOR здійснює британське Управління з контролю за поведінкою учасників фінансового ринку (FCA), а до цього ставка LIBOR взагалі не регулювалася державними органами. Аналітики вважають, що Великобританія навряд чи погодиться поступитися нагляд за ключовою ставкою міжбанківського ринку на користь ЄС.

LIBOR (Лондонська міжбанківська ставка пропозиції) - загальновизнаний індикатор вартості фінансових ресурсів. До ставки LIBOR прив'язане безліч фінансових продуктів - від іпотечних кредитів до корпоративних позик. За найбільш консервативними оцінками, LIBOR використовується для визначення ставок за кредитами і вартості фінансових деривативів на загальну суму 300 трлн дол. в глобальному масштабі. LIBOR розраховується і публікується агентством Thomson Reuters на основі інформації, щодня надається найбільшими банками. При цьому банки подають інформацію нема про фактичних ставках по міжбанківських кредитах, а про передбачувану вартість запозичень, що відкриває широкий простір для штучного заниження або завищення ставки.

Читайте також: Deutsche Bank зарезервував 500 млн євро для можливого штрафу за маніпуляції ставкою LIBOR