ua en ru

Єврокомісія може отримати доступ до контрактів "Газпрому"

Єврокомісія може отримати доступ до контрактів "Газпрому" Фото: "Газпром"

Єврокомісія зобов'яже всіх партнерів постачальників газу з-за меж ЄС надавати дані про довгострокові контракти

Європейська комісія може отримати всю інформацію про комерційні контракти в Європі російської компанії "Газпром". Про це повідомляє видання "Комерсант" з посиланням на два законопроекти Єврокомісії, які є в їх розпорядженні.

За новими поправками до законодавства всі міжурядові угоди з енергетики повинні узгоджуватися з Єврокомісією до їх підписання, а всі неєвропейські постачальники газу - повідомляти регулятору про параметри довгострокових контрактів, які можуть бути запитані "для оцінки його впливу на енергетичну безпеку".

Як повідомляє видання, два документи, наявні в їх розпорядженні, мають стати базовими документами для створюваного энергосоюза ЄС. Перший присвячений створення механізму обміну інформацією про підготовлювані та укладених межправсоглашениях у сфері енергетики. Другий являє собою поправки до Директиви про безпеку газових постачань від 2010 року, прийнятої у відповідь на російсько-українська газова криза 2009 року.

Згідно з першим документом, жодна країна ЄС більше не зможе укласти міжурядові угоди в енергетичній сфері без схвалення Єврокомісії. Якщо країна ЄС захоче підписати з іншою державою міжурядову угоду в енергетиці, вона повинна повідомити Єврокомісію про початок переговорів і регулярно повідомляти про їх хід. Підсумкова угода має бути схвалена Брюсселем перед підписанням і перед ратифікацією.

Крім того, Єврокомісія пропонує зобов'язати всіх партнерів постачальників газу з-за меж ЄС надавати дані про своїх довгострокових (більше року) контракти на купівлю газу. Повідомити потрібно буде термін дії контракту, мінімальні та максимальні добові, місячні та річні обсяги, точки здачі газу, а також конкретні умови припинення поставок.

У законопроектах наголошується, що "якщо група осіб постачальника має контракти з групою осіб європейського покупця і такі контракти забезпечують понад 40 відсотків споживання газу у відповідній країні ЄС, то покупець зобов'язаний звітувати не тільки перед місцевим регулятором, але і безпосередньо перед ЄК".

Як зазначає видання, з усіх зовнішніх постачальників газу названого критерію відповідають тільки поставки "Газпрому" в країни Центральної та Східної Європи. В результаті Євросоюз зможе отримати офіційний доступ до цінами та індивідуальним для кожної країни формулами "Газпрому", зазначає видання.

Нагадаємо, в жовтні Єврокомісія розпочала переговори з російським "Газпромом" про можливості компромісного завершення антимонопольного розслідування, при якому на компанію не будуть накладені штрафи за порушення законодавства ЄС.