ua en ru

Єврокомісія хоче почати офіційний розгляд про порушення Угорщиною союзного договору

Угорщина, що переживає серйозні економічні проблеми, ризикує залишитися без підтримки ЄС і МВФ. Брюссель не влаштовують законопроекти, схвалені політиками в Будапешті, і в зв'язку з цим Єврокомісія хоче почати офіційне розгляд про порушення Угорщиною союзного договору.

Правоцентристський уряд прем'єра Угорщини Віктора Орбана в черговий раз викликало гнів Єврокомісії, яка цього разу загрожує Будапешту почати судовий процес у Європейському суді про порушення союзного договору. Обговорення можливого процесу відбудеться сьогодні в Страсбурзі.

Незадоволення єврокомісарів викликали відразу кілька законопроектів, запропонованих Будапештом. Найбільш обговорюваний з них - закон про Національний банк, який передбачає обмеження незалежності даного інституту. Але є і ще заходи, що викликають питання: зниження віку виходу на пенсію для суддів, що може привести до політичного тиску на них, а також скасування посади незалежного експерта із захисту особистих даних.

Закони, які посилюють вплив держави на суспільні інститути, кабінет Орбана приймав і раніше. Так, в липні 2011 року був затверджений закон про ЗМІ, що підсилює нагляд за газетами, радіо і телебаченням. Цей документ викликав велике обурення у місцевих журналістів і ЄС, оскільки фактично вводив цензуру в мас-медіа.

На цей раз Брюссель не має наміру обмежуватися простим виразом невдоволення. ЄС і МВФ загрожують залишити Угорщину без фінансової допомоги. Як заявила на минулому тижні глава МВФ Крістін Лагард, переговори про кредит відбудуться тільки після того, як Будапешт змінить закон про Нацбанк. Її повністю підтримав і єврокомісар з економіки та фінансів Оллі Рен.

Віктор Орбан, однак, не поспішає грати на умовах ЄС і МВФ. За його словами, висловлювання критично налаштованих політиків не містять аргументів, а є лише думками. Він визнав, що ряд пунктів закону про ЦП містить юридичні суперечності, але кардинально міняти документ не має наміру.

Переговори про кредитну лінію для Угорщини, чий держборг досяг вже майже 90% від ВВП, ведуться з листопада минулого року. На той випадок, якщо все ж ЄС і МВФ залишать країну без допомоги, у глави кабінету є план Б. Згідно з ним, щоб поповнити скарбницю і підтримати звалився форинт, Орбан приверне валютні резерви ЦБ, що буде особливо легко зробити, якщо новий закон буде прийнятий .
"Процес про порушення договору ЄС не є рідкістю. Такий процес може спричинити за собою значні грошові штрафи, але зазвичай до цього не доходить: уряди йдуть на компроміси", - розповів економіст Deutsche Bank Ніколаус Хайнен. За його словами, Угорщина не стане винятком. Віктор Орбан уже погодився змінити ряд пунктів законопроекту, причому під тиском не тільки ЄС, а й бурхливо відреагували ринків.

Нагадаємо, що 12 січня 2012 р. ЄС висловив незадоволення економічною політикою Угорщини.