ua en ru

Євроінтеграція є не стільки членством в ЄС, скільки впровадженням європейської суспільно-політичної моделі, - Хорошковський

Євроінтеграція є не стільки членством в ЄС, скільки впровадженням європейської суспільно-політичної моделі. Про це в статті для видання "Дзеркало тижня. Україна" пише в.о. першого віце-прем'єр-міністра Валерій Хорошковський.

"Причому хотів би підкреслити: розумію євроінтеграцію не стільки як членство в ЄС, скільки як впровадження європейської суспільно-політичної моделі, європейських устремлінь і цінностей", - пише Хорошковський.

Він додає: "Євроінтеграція не може бути данню моді або кон'юнктурі. Вона не може бути елементом якоїсь політичної акції в той або інший політичний сезон. Це тривалий, складний і відповідальний процес, плоди якого не обов'язково будуть такими солодкими, як іноді представляють. Навіть більше - ці плоди можуть пожинати наші діти і внуки, а на наше покоління випаде важка і виснажлива робота. Шуман, Аденауер, де Голль, починаючи нову архітектуру європейської дійсності в післявоєнний час, не дожили до часів Маастріхтського договору. Їм на зміну прийшли інші покоління, які створили сьогодні найпривабливіше інтеграційне об'єднання світу. І, незважаючи на наявні проблеми, європейські лідери наполегливо шукають загальні рішення, навіть коли мова йде про маленьку Грецію або Ірландію. А це дає упевненість в завтрашньому дні об'єднаної Європи".

"Українська євроінтеграція довгий час сприймалася як можливість повторення шляху, пройденого Польщею або Литвою. Але, як з'ясувалося, квитки на експрес-поїзд вже продані. У ЄС встигли потрапити ті, у кого були внутрішній консенсус еліт, кращі стартові можливості, політична воля, єдине бачення майбутнього. Ми опинилися в незрівнянно складнішій ситуації. Наш шлях є і буде на порядок складніше і довше. Нам доведеться більше розраховувати на власні сили і ресурси, на значно сильніший ешелонований опір", - відзначає Хорошковський.

Читайте також: Хорошковський закликав опозицію і владу до консенсусу зі стратегічних питань