ua en ru

ЄЦБ не хоче брати на себе більш значущу роль в розв'язанні боргової кризи

Європейський центробанк (ЄЦБ) не може проводити більш активні інтервенції, сприяючи розв'язанню боргової кризи в єврозоні. Основну роль у виведенні регіону з кризи повинні взяти на себе країни - члени блоку, повідомили сьогодні представники ЄЦБ.
ЄЦБ намагається протистояти тиску, що чиниться на нього європейськими лідерами, які вимагають від банку активніших дій для виходу з ситуації, що склалася. Положення в регіоні посилилося у зв'язку з останніми подіями в Італії, яка опинилася на межі політичної кризи на тлі очікуваного відходу у відставку прем'єр-міністра Сільвіо Берлусконі.
Голова Центробанку Нідерландів Клаас Кнот, що входить в керуючу раду ЄЦБ (складається з 23 членів), виступаючи сьогодні перед парламентаріями країни, відзначив: "ЄЦБ і так вже багато зробив в рамках наявних компетенцій. Не варто чекати від організації більшого. Тепер все залежить від дій урядів, які повинні поклопотатися про усунення сумнівів інвесторів в кредитоспроможності кожної конкретної держави, - члена блоку".
Коментарі Кнота перекликаються зі словами іншого члена керуючої ради ЄЦБ Юргена Штарка, який напередодні заявив, що не варто покладатися на допомогу організації.
За словами Кнота, інтервенція, якої вимагає від ЄЦБ світова громадськість, матиме лише обмежений і тимчасовий ефект, вона не зможе замінити фундаментальних кроків, спрямованих на поліпшення стану державних фінансів країн - учасниць валютного блоку. Як відзначив голова нідерландського ЦБ, таку позицію розділяють більшість членів керуючої ради ЄЦБ.
Тим часом напередодні ринкова прибутковість 10-річних держоблігацій Італії досягла 7-процентної відмітки, яку аналітики називають "точкою неповернення". При вартості запозичень на рівні 7% фінансування бюджетного дефіциту і держборгу Італії стає скрутним, і країні може знадобитися екстрена допомога партнерів по єврозоні або Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Саме після того, як ставки по аналогічних держпаперах Греції, Португалії та Ірландії перевищили 7%, ці країни єврозони були вимушені звертатися за міжнародною фінансовою допомогою.
Незважаючи на інтенсифікацію кризи, ЄЦБ наполегливо відмовляється від проведення "шокової терапії", яка могла б привести інвесторів у відчуття і заспокоїти фінансові ринки. Аналітики відзначають ще один важливий момент, який може грати роль в такій позиції ЄЦБ. Річ у тому, що на зміну Жан-Клоду Тріше, який очолював ЄЦБ до 31 жовтня, прийшов італієць Маріо Драгі, який не хоче своїми діями ставити під сумнів позицію організації як незалежної структури.