ua en ru

В ЄС вважають небезпечним для України законопроект Чорновол про конфіскацію майна екс-чиновників

У разі прийняття законопроекту №3025, що передбачає особливий режим конфіскації майна колишнього Президента Віктора Януковича та низки екс-чиновників, фігуранти закону зможуть оскаржити його в Європейському суді з прав людини. Про це нагадав депутат Європарламенту Пятрас Ауштрявічюс, віце-голова групи "Альянс лібералів і демократів за Європу".

Він зазначив, що експропріація і конфіскація майна може бути проведена тільки після ретельного розслідування і суду, і тільки після винесення судового рішення.

"Якщо зазначені критерії не були дотримані, люди можуть звертатися до Вищого Суду України або подавати апеляцію до Європейського суду з прав людини за компенсацією внаслідок порушення їх прав", - зазначив він.

"Я переконаний, що Україна повинна слідувати шляху юридичної незалежності і прозорості, що забезпечує поділ юридичної і політичної влади, тільки таким чином можна прокласти фундамент для правильно керованої і демократичної держави", - додав він.

Зазначимо, раніше про те, що прийняття законопроекту Чорновол призведе до програшу України в міжнародних судах, на своїй сторінці в Facebook пише депутат українського парламенту Сергій Лещенко.

"У разі ухвалення закону він обернеться для України позовами у міжнародні суди і багаторазовою компенсацією бандитам - за наш з вами рахунок", - прогнозує він.

Нагадаємо, Верховній Раді України пропонують затвердити особливий режим конфіскації майна Віктора Януковича, Миколи Азарова, Раїси Богатирьової, братів Клюєвих, Віктора Пшонки та інших. Проект закону зареєстрований народними депутатами від "Народного фронту" Тетяною Чорновол та Олегом Барною.