ua en ru

ЄС закликає українську опозицію відмежуватися від насильства

Європейський союз закликає українську опозицію відмежуватися від усіх тих, хто використовує насильство в досягненні своїх цілей.

Європейський союз закликає українську опозицію відмежуватися від усіх тих, хто використовує насильство в досягненні своїх цілей. Про це йдеться в заяві ЄС про останні події в Україні, розміщеній на Facebook представництва ЄС в Україні.

"Ми закликаємо опозицію підтримувати мирний характер демонстрацій і чітко відмежуватися від усіх тих, хто використовує насильство в досягненні своїх цілей", - наголошується в заяві.

ЄС також вітає недавні переговори між владою і опозицією. "Ми закликаємо владу виконати свої обіцянки і заяви, зроблені в контексті переговорів з опозицією. Переговори повинні продовжуватися", - наголошує ЄС.

При цьому ЄС висловлює заклопотаність у зв'язку з погіршенням ситуації з дотриманням прав людини в Україні. "Затримання поранених біля лікарень, кілька випадків зникнень і тортур викликають крайнє занепокоєння. Винні в цих злочинах повинні бути віддані правосуддю в терміновому порядку. Припинення цієї практики є необхідною умовою для зміцнення довіри між владою і суспільством", - наголошується в заяві.

Глави місій ЄС також закликають усі сторони конфлікту в Україні відкликати весь пакет законів, прийнятих 16 січня і обмежують основні свободи.

Нагадаємо, з 19 січня в Україні відбулася ескалація конфлікту навколо Євромайдану. На вулиці Грушевського в Києві навпроти стадіону "Динамо" відбуваються сутички радикально налаштованих учасників Євромайдану та міліції. Із 23 січня учасники Євромайдану почали захоплювати облдержадміністрації у регіонах.

Раніше США засудили насильство з боку групи осіб, відомої як "titushki", а також висловили крайню стурбованість у зв'язку зі зростанням насильства на вулицях Києва, яке призвело до людських жертв, зокрема смерті двох демонстрантів.