ua en ru

ЄС скасував загороджувальне мито на аміачну селітру з України

Європейський Союз (ЄС) 18 червня 2012 р. скасував дію загороджувальних мит на аміачну селітру з України, які були в силі з 1996 р. Але рішення може бути оскаржене зацікавленими особами протягом двох тижнів, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

З учорашнього дня в ЄС припинили діяти додаткові мита на імпорт нітрату амонію (аміачної селітри) з Україною. Тепер українська продукція може імпортуватися із загальної ввізного мита в 6,5% від митної вартості (близько 16 євро виходячи з цін на українську селітру на умовах FOB Чорне море). До цих пір за цією ставкою міг експортувати свою продукцію тільки один виробник - черкаський "Азот", в рамках квоти близько 30 тис. т на рік, а поставки понад цей обсягу і для інших виробників обкладалися додатковим митом у розмірі 29,26-33, 25 євро за тонну.

Експерти вважають, що відкриття європейського ринку аміачної селітри позитивно позначиться на розвитку українського бізнесу: "Це не просто відкриття кордонів. Відсутність мит зробить українську селітру більш конкурентною на найбільших ринках ЄС", - відзначив керуючий директор NF Trading (швейцарський трейдер Ostchem) Дмитро Глебко.

За правилами ЄС антидемпінгові обмеження можуть бути продовжені в разі подання апеляції зацікавленими особами протягом двох тижнів. Вчора в Європейській асоціації виробників добрив (EFMA) пообіцяли подати таку заявку і добитися продовження антидемпінгових обмежень щодо української продукції. "Промисловість ЄС здатна дуже швидко захистити свого виробника за допомогою відомих контролюючих статистичних систем і торгової експертизи", - йдеться в повідомленні асоціації.

Відзначимо, що власником усіх українських виробників аміачної селітри є Ostchem Holding, що входить в Group DF Дмитра Фірташа. У неї входять концерн "Стирол", черкаський і сєверодонецький "Азот", а також "Рівнеазот". Обсяг виробництва аміачної селітри в 2011 р. - 2,44 млн т.

Нагадаємо також, що в кінці 2011 р. в ЄС припинили діяти антидемпінгові заходи щодо імпорту суміші карбаміду та нітрату амонію, у тому числі, з України.