ua en ru

ЄС направить експертну комісію в Бенгазі для аналізу ситуації в країні та підготовки відповіді на кризу

Європейський союз направить експертну місію в оплот лівійської опозиції м.Бенгазі для аналізу ситуації в країні та підготовки відповіді на кризу, передає РБК з посиланням на Associated Press. Про це повідомила прес-секретар Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон. "Мета місії - збір інформації та оцінка поточної ситуації для планування відповідних дій на кризу в цій країні", - сказала К.Ештон.
З посиланням на дипломатичне джерело агентство також повідомляє, що в рамках цього планування ЄС розгляне можливість введення заборони на польоти над Лівією.
Нагадаємо, що раніше Ліга арабських держав (ЛАД) за підсумками минулого саміту цієї організації звернулася до Ради Безпеки ООН з проханням закрити повітряний простір над Лівією для польотів. ЛАД, у яку входять 22 держави, не може самостійно встановити над Лівією зону, закриту для польотів. Проте думка цієї організації важливо для США та країн Заходу при ухваленні рішення про закриття лівійського неба. Бунтівники, які ведуть бойові дії проти армії глави Лівії Муаммара Каддафі, неодноразово просили світове співтовариство встановити над Лівією зону, закриту для польотів військової авіації. Урядові війська активно застосовують бойові літаки проти повсталих.