ua en ru

ЄС може об'єднатися в питаннях ціноутворення на газ, що поставляється з Росії

Євросоюз може об'єднатися в питаннях ціноутворення на газ, що поставляється з Росії. Питання про уніфікацію цін поставила Латвія, яка отримує російський газ на 30% дорожче, ніж Німеччина. Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер у відповідь запропонував почати новий етап зниження енергозалежності від Росії, передає РБК daily.

"Європа має бути солідарна з приводу постачань російського газу", - про це заявив єврокомісар з питань енергетики Г.Еттінгер, підкресливши, що готовий підтримати Латвію на переговорах з "Газпромом". Подібні теми постійно з'являються на порядку денному, коли Європа сподівається отримати знижки від Росії. Важелем для тиску стає Катар зі своїм зрідженим природним газом (ЗПГ) і Польща із запасами сланцевого газу, яким вона має намір покрити потреби Європи. Політики ЄС нерідко нагадують і про маршрут Nabucco, заявляючи його як альтернативу "Південному потоку". Проте згідно прогнозам потреба Європи в додаткових постачаннях перевищить сукупні пропускні обсяги обох газопроводів.
За словами міністра економіки Латвії Артіса Кампарса, на даний момент Латвія знаходиться на етапі технічних переговорів з "Газпромом" про механізм формування закупівельних цін. "Ми підготували низку пропозицій, які, сподіваюся, "Газпром" уважно вивчить і візьме до уваги", - сказав А.Кампарс. За його словами, нові ціни можуть набути чинності 1 січня 2011 р., оскільки домовленості з "Газпромом" швидше за все вдасться досягти ще до кінця поточного року. На сьогодні вартість російського газу для Латвії складає близько 280 дол. за 1 тис. куб. м.
Латвія - одна з найбільш залежних від постачань російського газу країн ЄС. Як йдеться в підготовленій недавно доповіді Європейського центру по міжнародній економічній політиці (ECIPE), Болгарія і Латвія найуразливіші в ЄС до можливих зривів постачань російського газу.