ua en ru

ЄС зволікає в питанні допомоги заміщення експортних ринків для української продукції, - Азаров

Європейський союз (ЄС) зволікає в питанні заміщення експортних ринків продукції, виробленої українською промисловістю, незважаючи на широкий спектр можливих об'єктів експорту. Про це заявив сьогодні прем'єр-міністр України Микола Азаров в ефірі телеканалу "Інтер".

"Ми на зустрічах з нашими європейськими партнерами досить відверто говорили по тій ситуації, яку сьогодні маємо. Ми пропонували їм насамперед допомогти нам вирішити питання з заміщенням ринків нашої експортної продукції. От якщо ми маємо відмову, наприклад, у поставках на певні ринки, у вас (Євросоюзу) - великий ринок, давайте, допоможіть нам! Адже ми ж маємо можливість поставки вам будь-якого обладнання в області енергетики, у транспортній сфері. Насправді наша промисловість має можливість поставки практично всього спектру продукції. На превеликий жаль, не так оперативно Європейський союз працює, як нам би хотілося. Ось ми ще в липні поставили це питання, а зараз вже листопад йде, а конкретних пропозицій ми, на превеликий жаль, досі не отримали", - сказав Азаров.

Про пряму фінансову допомогу з боку ЄС мови поки також не йде. За словами прем'єра, обіцяні раніше Європою 610 млн євро Україна може отримати, лише виконавши ряд певних умов, який з тих чи інших причин постійно змінюється. Зараз для отримання першого траншу фінансової допомоги ЄС вимагає від України укладення угоди з Міжнародним валютним фондом (МВФ): "Спочатку виконайте умови МВФ, і вже після цього ми (ЄС) розглянемо питання про виділення першого траншу у розмірі 110 млн євро", - зазначив Азаров.

За словами прем'єр-міністра, з огляду на перераховані обставини, підписання угоди про асоціацію України і ЄС не переслідує собою мети отримання Україною фінансів від ЄС: "Я прекрасно розумію, що ніяких кредитів ми не отримаємо, тому що людям треба говорити реальну і тверезу оцінку ситуації - так, проблеми є, і ми їх не приховуємо. Говорити людям, що підписавши угоду про асоціацію, ми отримаємо прекрасні дороги, нові лікарні, школи - це обманювати людей", - сказав він.