ua en ru

Ердоган запропонував Путіну виключити долар із розрахунків між країнами

Ердоган запропонував Путіну виключити долар із розрахунків між країнами Фото: Ердоган і Путін

Країни можуть перевести торгівлю на місцеві валюти

Анкара запропонувала Москві використовувати національні валюти при торгових розрахунках між двома країнами. Про це заявив президент Туреччини Тайіп Ердоган, виступаючи на церемонії відкриття торгового центру в Стамбулі 3 грудня, передає РИА Новости.

"Я запропонував (президентові Росії Володимиру) Путіну таке: давайте переведемо нашу торгівлю на місцеві валюти. За все, що я купую у вас, я буду платити в рублях, а за все, що ви купуєте у мене, ви будете проводити оплату в турецьких лірах", - сказав Ердоган.

Він додав, що перейти у торгівлі на національні валюти Туреччина запропонувала також Китаю та Ірану, і ця пропозиція була ними прийнята.

"Ми дали відповідне доручення нашим центральним банкам, постараємося перевести (зовнішньоторговельні) відносини на цей шлях", - заявив Ердоган.

Крім того, він знову закликав турецьких громадян обміняти свої валютні заощадження на золото або турецькі ліри, оскільки валюта, на його думку, - це важіль тиску.

"Чому ми повинні перетворювати свої заощадження у засіб тиску? Ті, хто тримає іноземну валюту під матрацом, повинен конвертувати її в ліри або золото. Давайте підтримаємо національні цінності. Це стане відповіддю тим, хто намагається чинити тиск на Туреччину. Не переживайте, ви не понесете втрат", - запевнив Ердоган.

За останній місяць турецька ліра впала по відношенню до долара більш ніж на 11%. У п'ятницю курс ліри до долара США знизився до історичного мінімуму, досягнувши 3,54 ліри за долар.

Нагадаємо, раніше Ердоган заявив, що Туреччина втрачає терпіння і сили у спробі наздогнати Європейський Союз.