ua en ru

Енергоємні підприємства мають потребу в спеціальному тарифі на електроенергію, - експерт

Можливе відкликання проекту Постанови НКРЕ "Про затвердження критеріїв визначення класів споживачів електроенергії, диференційованих за ступенями напруги" є економічно виправданим, вважає віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.

Проект постанови викликав серйозний негативний резонанс - в разі прийняття постанови НКРЕ "Про затвердження Критеріїв визначення класів споживачів електроенергії, диференційованих за ступенями напруги" понад 170 великих і середніх підприємств країни (металургійні, машинобудівні, хімічні, будівельні, підприємства легкої промисловості) будуть змушені платити за електроенергію на 30% більше.

У той же час, на думку віце-президента Центру досліджень корпоративних відносин Бутко система тарифоутворення в електроенергетиці потребує якісної трансформації. Зокрема, на думку Бутко, з точки зору інтересів економіки Україні необхідно ввести практику надання спеціального тарифу для промислових споживачів електроенергії, звернувши особливу увагу на ті підприємства, які споживають велику кількість електроенергії в силу технологічної необхідності.

"Спеціальний тариф варто поширити на підприємства, які мають такі відмітні риси: високий обсяг споживання електроенергії в силу технології виробництва, обмежений жорсткими ринковими умовами рівень рентабельності виробництва. До таких належать виробники феросплавів. З урахуванням високої питомої ваги витрат на електроенергію у собівартості виробництва феросплавів, спеціальний тариф доцільно встановити на рівні, який був би нижчий, ніж для підприємств, що купують електроенергію по 1-ому класу споживання. Про це говорить і міжнародний досвід: у багатьох країнах використовують спеціальні тарифи для феросплавної промисловості "- повідомив Бутко.

На його думку, зниження тарифів на електроенергію для підприємств феросплавної промисловості призведе до збільшення обсягу споживання електричного струму, отже, зростуть обсяги платежів за електроенергію. Це принесе вигоду державі, так як в капіталі українських енергогенеруючих компаній істотна частка належить саме державі.