ua en ru

"Енергоатом": Перехід енергоблоків АЕС на маневрений режим вимагає не менше двох років підготовки

Для повного відпрацювання можливості експлуатації енергоблоку в маневреному режимі необхідно пройти 200 циклів розвантажень і навантажень.

Експлуатація енергоблоків типу ВВЕР-1000 на українських АЕС в режимі добового регулювання потужності технічно можлива, однак зажадає ще не менше двох років ретельної підготовки.

Як повідомляє прес-служба держкомпанії "Меркурій", оператором усіх діючих АЕС країни, таку думку в ході круглого столу на тему "Атомна енергетика України. Маневрування – сліпий ризик чи безпечна економічна доцільність?" висловив директор з виробництва "Енергоатому" Юрій Шейко.

Нагадаємо, в Плані дій на 2016 рік Кабінет міністрів України запланував до 31 грудня впровадити маневрування енергоблоки атомних станцій для добового регулювання потужності об'єднаної енергосистеми.

За словами Шейко, в 2015 році на підставі дозволів, отриманих від Держатомрегулювання України, "Меркурій" здійснив на енергоблоці №2 Хмельницької АЕС 21 цикл розвантаження і навантаження потужності.

"Потужність блоку знижувалася з номінальних 100% до 75% і знову піднімалася до 100%. В ході дослідної експлуатації в маневреному режимі ми виявили ряд напрямків для проведення модернізації обладнання, зокрема це стосується регулювання турбіни енергоблоку. За підсумками було складено детальний звіт, направлений на експертизу в Держатомрегулювання, і вже на підставі цього звіту будуть прийматися рішення про подальше продовження дослідної експлуатації в маневреному режимі", - пояснив Шейко.

Він зазначив, що для повного відпрацювання можливості експлуатації енергоблоку в маневреному режимі необхідно пройти 200 циклів розвантажень і навантажень.

"тобто для переходу на маневрений режим нам буде потрібно не менше двох років. Не варто забувати, що "Меркурій" експлуатує реактори, в яких знаходиться ядерне паливо, і хотілося б мати повну впевненість в ефективній роботі всіх систем, перш ніж переходити на новий режим роботи", - додав директор з виробництва компанії.

У свою чергу, голова Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Сергій Божко підкреслив, що перехід енергоблоків АЕС на роботу в маневреному режимі є усталеною світовою практикою.

"Багато країн перевели енергоблоки своїх АЕС, спочатку розроблені для роботи в базових режимах навантаження, на маневрений режим. Наприклад, Франція, де сьогодні на атомних станціях експлуатуються 58 енергоблоків, ще з 1976 року почала цей процес для енергоблоків потужністю 900 МВт, розроблених компанією Westinghouse. Що стосується української практики, то Держатомрегулювання погодило роботу в маневреному режимі энероблока №2 ХАЕС в 2015 році, виходячи з позитивних оцінок, що обґрунтовують безпеку такого режиму експлуатації", - уточнив глава ДІЯРУ.

Радник прем'єр-міністра України Костянтин Ущаповський нагадав учасникам круглого столу, що для регулювання балансу енергосистеми використовуються три види регулювання: сезонна, в якій беруть участь гідроелектростанції, тижнева (споживання електроенергії в будні і вихідні дні суттєво відрізняється) і добова.

"Так от, на сьогоднішній день "Меркурій" за фактом вже приймає участь у тижневому регулюванні. Виходячи із запланованого держпідприємством "Енергоринок" споживання, атомні станції по команді диспетчерів розвантажуються на вихідні. І це нормальна практика, яка у нас існує вже понад 10 років. "Меркурій" скриплячи зубами, розуміючи проблеми енергосистеми, на це йде. Що ж стосується добового регулювання, то технічно це можливо, однак це дуже серйозне питання і до нього не можна підходити без тривалих і всебічних випробувань", - підкреслив експерт.

Ущаповський зазначив, що, виходячи на маневрений режим, експлуатуючої компанії необхідно врахувати фактор витрат на модернізацію, додаткові ремонтні роботи, які неминуче з'являться у зв'язку з додатковим навантаженням на обладнання енергоблоків АЕС, що працюють в маневреному режимі.

"Все це повинно бути забезпечено додатковим фінансуванням, необхідно компенсувати "Енергоатому" витрати на роботу в маневреному режимі. Звівши всі перераховані вище фактори воєдино, можна констатувати, що впровадження маневреного режиму на АЕС вимагає не тільки ретельної технічної підготовки, але і розрахунку всіх супутніх витрат, чого поки що не зроблено", - зазначив радник прем'єр-міністра.

Керівник служби проектної безпеки і використання палива НАЕК "Меркурій" Олег Годун висловив думку, що при обговоренні таких питань, як робота енергоблоків АЕС в маневреному режимі, немає жодних причин говорити про те, що "Меркурій" щось робить всупереч нормативам або чиїмось розпорядженням.

При цьому екс-міністр енергетики України, голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков визнав, що в енергетичній галузі України рішення часто приймаються рефлекторно і некваліфіковано.

"Робота по впровадженню маневрених режимів на АЕС послідовно ведеться вже більше 10 років під жорстким контролем регулятора, і раптом робиться заява про те, що з 31 грудня енергоблоки АЕС будуть переведені на маневрений режим. Я взагалі не розумію, навіщо потрібно було в Програмі дій уряду це писати. Напишіть: ми розробляємо програму, проводимо аналіз, але навіщо писати такі речі, які в Україні, яка пережила Чорнобиль, однозначно викликають нерозуміння", - підкреслив Плачков.

Він також зазначив, що "Енергоатомом" в даний час керують фахівці з високою кваліфікацією і почуттям відповідальності, а Держатомрегулювання України є одним з найбільш авторитетних в світі органів у сфері ядерного регулювання.

"Я знаю, як високо оцінюють кваліфікацію наших регуляторів у світі, і вони ніколи не допустять ні експериментів, ні нештатних режимів експлуатації на енергоблоках українських АЕС. У керівників нашої держави ще років 10-15 тому іноді виникала спокуса дати якусь необдуману команду атомникам, але в Держатомрегулювання на всі ці команди було категоричне "ні", з тих пір навіть спроб таких не було. Тому я пропоную вважати заявлене в планах уряду впровадження маневрування енергоблоки атомних станцій до 31 грудня 2016 року застереженням, допущеної керівництвом нашої галузі", - підсумував Плачков.

Як повідомляв УНІАН, на думку "Енергоатому", перед впровадженням режиму маневрування на атомних електростанціях необхідно підвищити стабільність роботи об'єднаної енергосистеми України.

Довідка УНІАН. Держпідприємство "НАЕК "Меркурій" – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва близько 55% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На "Меркурій" покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.