ua en ru

Експортні мита Китаю за низкою сировинних позицій визнані такими, що суперечать нормам СОТ

Експортні мита і квоти Китаю за низкою сировинних позицій визнані такими, що суперечать нормам СОТ. Розгляд, ініційований ЄС, США і Мексикою, торкнувся розбіжностей у внутрішніх і експортних цінах на фосфор, цинк, марганець, деякі боксити і ще низку позицій, по яких КНР є провідним постачальником на світовий ринок, формуючи на ньому ціни. Проте тепер Китай, який є членом СОТ з 2001 року, буде вимушений зняти штучні торгові бар'єри, що створює важливий прецедент для подальшого тиску на Китай з метою зміни його протекціоністської внутрішньої політики. Ймовірно, це ж дозволить почати предметнішу дискусію про протекціонізм в світі, ніж це передбачалося на самітах G8 і G20 в 2008-2010 роках. Про це пише видання "Комерсант".

Ще в червні 2009 року Євросоюз звернувся до СОТ зі скаргою на неправомірне використання КНР обмежень на експорт деяких сировинних матеріалів. Країни ЄС турбувало те, що Китай, будучи провідним світовим експортером за низкою сировинних позицій, встановлює, порушуючи угоди по СОТ, експортні мита і квоти, що призводить до різниці між експортними цінами і цінами всередині КНР у півтора-два рази.

За видобутком матеріалів, заявлених у зверненні Єврокомісії, Китай володіє часткою на світовому ринку понад 50%, а по фосфору, магнію, марганцю і вогнетривким маркам бокситів понад 80%, відповідно, компанії ЄС, що використовують у виробництві вказану сировину, були спочатку приречені на вищі витрати. Негативний ефект від торгової політики Китаю відчували сегменти хімічної, сталеливарної промисловості, а також кольорової металургії, загальна частка яких у ВВП ЄС складає 4% і еквівалентна 500 тис. робочих місць. У липні 2011 року комісія з врегулювання суперечок СОТ задовольнила запит, ініційований ЄС, США і Китаєм, проте Китай подав заяву в апеляційну інстанцію СОТ.

Нагадаємо, в грудні 2012 р. Китай підвищив митні збори на імпорт вироблених в США автомобілів.