ua en ru

Експерти порівняли свободу журналістів в США, РФ та Україні

Про те, що оплотом та ідеалом демократії в світі є США, Великобританія і ряд інших провідних західних країн світу знає кожен школяр нашої планети. Тому в щорічних рейтингах свободи слова "Репортерів без кордонів" , які чітко вказують інвесторам всього світу найбезпечніші, сумнівні і відверто ризиковані країни для інвесторів, США завжди присутня в "білому списку" (звісно не на першому місці, поступившись лаври першості тим, хто ніколи не був серйозним конкурентом для США - Норвегія, Ісландія, Фінляндія, Австрія і навіть Естонія. Правильно, навіщо "дратувати гусей" там, де це непринципово?)

Гучний скандал в США з-за жарти Дейвіда Чэлиана (David Chalian) - директора вашингтонської служби новин Yahoo наносить серйозний удар по репутації США у сфері свободи слова, демократії та прав журналістів. Що сталося в США, - розбиралися аналітики розділу "новини США" журналу "Біржовий лідер".

За що був звільнений директор вашингтонської служби новин Yahoo.

Глава американського бюро Вашингтона Yahoo News по імені Девід Челиэн позбувся свого робочого місця в компанії з причини того, що у прямому ефірі він дозволив собі образливо висловитися по відношенню до кандидата в президенти на найближчих виборах глави США від Республіканської партії Мітта Ромні, - повідомляє USA Today.

Челиэн виступав під час прямого ефіру, який був організований Yahoo News разом з телевізійним каналом ABC News. Пара новинних організацій вирішили об'єднатися для процесу освітлення проходить на даний момент з'їзду республіканців, а також майбутнього з'їзду американської Демократичної партії, пише «Біржовий лідер» у статті «Звільнення в Yahoo: експерти порівняли свободу журналістів в США і РФ».

В період перерви засідання з'їзду на початку цього тижня, 27 серпня, Челиэн прокоментував відеокадри з усміхненим Мітт Ромні і його дружина Енн. Він сказав, що їх абсолютно не турбує ураган "Ісаак", який швидкими темпами наближається до берегів Сполучених Штатів Америки. Журналіст пожартував, що, мовляв, вони щасливі, що опиняться на вечірці, де будуть тонути чорношкірі. Перед цим ураган пройшов по Гаїті, де його жертвами стали як мінімум чотири людини. Незважаючи на те, що журналіст, по всій видимості, не знав, що в той самий момент йде запис, слова його виявилися в прямій трансляції в Глобальній Мережі.

Консервативний портал NewsBusters згодом виклав відеоролик з висловлюваннями Челиэна, додавши, що це "прекрасний приклад упередженого поширеного ставлення до республіканцям, з якими найчастіше доводиться стикатися і самому Мітту Ромні".

Експерти відділу Новини США «Біржового Лідера» відзначають, що напередодні з'явилася інформація з приводу того, що фірма Yahoo News позбавила роботи Девіда Челиэна, відразу ж після цієї трансляції. Фірма порахувала його жарт "неналежної", а також принесла публічні вибачення перед Мітт Ромні. Сам Челиэн теж вибачився на своїй закритій сторінці в соціальній мережі Facebook.