ua en ru

Експерт назвав аферою законопроект Рибалки про криптовалюти

Експерт назвав аферою законопроект Рибалки про криптовалюти Фото: Сергій Рибалка (facebook.com sergey.v.rybalka)

Експерт підбив фінансові та банківські підсумки 2017 року

Народний депутат України першого та другого скликання, академік Академії економічних наук, професор Володимир Пилипчук назвав аферою законопроект народного депутата Сергія Рибалки про криптовалюти. Про це він заявив в інтерв’ю виданню "Апостроф".

Зокрема, експерт підбив фінансові та банківські підсумки 2017-го року, спрогнозував майбутнє криптовалюти, а також прокоментував діяльність НБУ та комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності (який до 9 листопада цього року очолював нардеп-радикал Сергій Рибалка).

На думку Пилипчука, саме керівництво цих структур - Гонтарева та Рибалка - мають нести спільну відповідальність за банкрутство близько сотні українських банків та ошуканство десятків тисяч їхніх вкладників.

"За часів Рибалки Комітет став членом організованого злочинного угруповання. Якщо перший банк у нас збанкрутував, другий, третій, п’ятий…– чому не були проаналізовані причини і не вироблені контрзаходи, які б поставили заслін банкрутству банків? А чому не були вироблені? Тому, що це - спільний "монетний двір" Гонтаревої та банківського комітету ВР. Бо дозволяють банкрутувати або разом цим займаються. Валютні кошти людей і фірм виводять в офшори, а потім їм виплачують за рахунок бюджету гривнями. І жоден з банкірів не сів у тюрму. Такого свавілля не було при жодній владі і в жодній державі. Чому ніхто із власників банку не компенсував втрати державі, не поніс відповідальності?", - говорить Пилипчук.

До того ж, екс-голова постійної Комісії з питань економічної реформи та управління народним господарством в Верховній Раді першого скликання висловив обурення з приводу наміру профільного банківського комітету ВР легалізувати в Україні криптовалюти та ринок "Форекс". На думку Пилипчука, подібні законодавчі ініціативи Рибалки можуть призвести до чергових фінансових втрат довірливих громадян та нової хвилі шахрайства в країні.

"Рибалка традиційно займається "окозамилюванням". Нічого розумного і актуального державі не пропонує, лише лобістські ініціативи, регуляцію ринку "Форекс", який "лежить" під росіянами, і впровадження біткоінів – абсолютної банківської бульбашки, щоб обібрати людей. Він дозволяє собі розміщувати в Нью-Йорку зізнання в коханні своїй подрузі, що коштує чималих грошей… Крім "понтів", шкідливої роботи і непорядного бізнесу, нічого в його діяльності я не побачив", - заявив професор.

Пилипчук також закликав українців утриматися від нерегульованої законодавчо купівлі біткоінів, порівнявши нинішній ажіотаж навколо криптовалюти з фінансовою пірамідою МММ початку 90-х років 20-го століття, коли в результаті афери ошуканими опинилися близько 15 млн громадян Росії.

На думку екс-нардепа, нинішній біткоін – це нереальна валюта, яка не визначена жодним міжнародним або національним законодавством, а її випуск жодним чином не контролюється.

"Те, що біткоін лусне, – немає сумнівів. Питання лише в тому, коли і за якого курсу. Тож стоїть ціла низка запитань, і в підготовлених Рибалкою та іншими законах, звісно, годі шукати на них відповіді. Вони не розуміють, що біткоін – це міжнародна афера, яка оббере українців, бюджет і валютний ринок? Так чим же вони керувалися, коли писали закон про легалізацію – абсолютною тупістю, профнепридатністю, цілеспрямованими діями на обкрадання українців чи банальними хабарями? Вигоди для економіки України в цьому я не вбачаю жодної. Я закликаю людей не брати участь в цьому процесі. З часом система біткоінів лусне, як бульбашка", - сказав Пилипчук.