ua en ru

Експерт: Майдан вакцинував владу від спроб антинародних дій

Майдан як явище виконав найважливіше завдання - вакцинував владу від спроб дій, які прямо суперечать інтересам народу. І тепер найважливіше - не дискредитувати ідею Майдану, скотившись в маргінес. Таку думку висловив керівник Інституту медіа-моделювання та політико-економічного аналізу "Перспектива" Євген Черненко.

"В корені не згоден з тими, хто стверджує, що Майдан не досяг поставлених цілей. Насправді Майдан як явище вирішив, мабуть, найбільш важливе і актуальне на сьогодні завдання: вакцинував владу від спроб дій, які прямо суперечать інтересам народу. Причому це стосується як нині діючої влади, так і тих, хто рано чи пізно в неї прийде. Народ показав, що нікому не дозволено ігнорувати його думку, стискати пружину до нескінченності. Майдан породив фобію народного бунту в еліти, і відтепер політики будуть десять разів думати, перш ніж прийняти те або інше рішення. Повторення Майдану, повірте, ніхто не захоче", - зазначив Черненко.

На його думку, "влада вже втратила більше, ніж це декому здається. Втратила рейтинг довіри, і це незворотний процес. Певною мірою втратила репутацію в міжнародному співтоваристві, яку завойовувала дуже довго і важко".

"Майдан розкрив проблеми і опозиції. Вона виявилася банально не готова до масових виступів. В опозиції не вистачило волі, бажання, уміння і зрілості вирішувати завдання, поставлені Майданом. Просто опозиція не доросла до народу", - вважає експерт.

"Якщо говорити про Президента Януковича, то, думаю, він першим зробив висновки. У тому числі й в розрізі того, чому стався народний протест, що призвело до того, що у ззовні благополучному суспільстві піднімався градус народного невдоволення. Адже протест не виник з нічого і відразу. Вважаю, Віктор Янукович зробить все від нього залежне, щоб надалі у людей не було приводів і причин для протестів", - сказав експерт.

На його думку, тепер ключове завдання Майдану - не втратити досягнутого.

"Майдан виконав головне завдання. Іноді буває дуже важливо вчасно зупинитися. Так от, сьогодні і Майдану, для якого існує реальна загроза скочування маргінес, важливо зупинитися. Інакше ресурс масового протесту і соціальної солідарності буде дискредитовано, і в майбутньому слово "Майдан" буде не викликати гордість і повагу, а смуток або, ще гірше, усмішки. Вже сьогодні середній клас і забезпечені люди, які раніше підтримували Майдан, йдуть. Я особисто знаю таких людей. Починає йти інтелігенція, креативний клас. І єдиний спосіб уникнути дискредитації ідеї - красиво згорнутися", - зазначив Черненко.