ua en ru

Експерт: децентралізація системи харчування в армії може призвести до втрати контролю над ситуацією у військових частинах

Спроба провести децентралізацію системи харчування в армії може призвести до колапсу і втрати контролю за тим, що відбувається у військових частинах. Про це у своєму блозі заявив експерт з проблем національної безпеки Тарас Жовтенко.

За його даними, "автором ідеї децентралізації в армії є подавший у відставку заступник міністра оборони Юрій Гусєв, який опинився в центрі цілої низки корупційних скандалів, пов'язаних з держзакупівлями".

"Джерела в Міноборони повідомляють, що саме з ним (Гусєвим, - ред.) пов'язана ідея проведення децентралізації у сфері армійського "громадського харчування", суть якої зводиться до того, щоб кожна військова частина сама укладала договори з підприємствами, що надають послугу годування військовослужбовців", - пише Жовтенко.

На думку експерта, "децентралізація" в тому вигляді, як її представляють в "Волонтерському десанті", разом з електронними закупівлями, може стати "гримучою сумішшю", яка здатна призвести до вкрай негативних наслідків".

"Наприклад, експеримент із закупівлями мазуту за новою системою був повністю провалений... Навесні і влітку Міноборони були проведені відкриті торги на закупівлю мазуту. Але втрутився "Волонтерський десант", процедури закупівель були або скасовані, або визнані такими, що не відбулися. Восени провели електронні торги. Велика частина лотів дісталася ДП "Укртранснафтопродукт". Держпідприємство запропонувала безпрецедентно низьку ціну - 6700 гривень за тонну мазуту! Для порівняння "Укртатнафта" пропонувала своїм клієнтам мазут... 12 100 гривень за тонну, тобто в два рази дорожче. Коли компанія-переможець тендеру почала поставки палива, з'ясувалося, що під виглядом "товарного мазуту" військовими пропонуються низькосортні відходи нафтохімічного виробництва. Поставки були зупинені. В Міноборони цей кричущий випадок воліють не афішувати, хочуть частини залишаються без палива", - розповідає Жовтенко.

За словами експерта, електронна система закупівель подібним аферам ніяк не перешкоджає: бажаючим отримати контракт від Міноборони достатньо зареєструватись і запропонувати найбільш низьку ціну. Ніхто не контролює, чи зможе претендент виконати свої зобов'язання.

"А тепер уявімо, що замість мазуту подібна історія сталася з харчуванням. Знайшлися компанії, які заявили, що готові годувати солдатів за 10 гривень на добу. Прес-служба відомства рапортує про мільйони гривень економії, досягнутої завдяки прозорості закупівель та децентралізації. А далі компанія-переможець завозить замість продуктів "черговий сурогат". Помножимо це неподобство на сотні військових частин і отримаємо в підсумку повний розвал існуючої системи харчування військовослужбовців, втрату контролю за тим, що відбувається в збройних силах", - зазначає Жовтенко.

Резюмуючи, експерт висловив сподівання, що "останні кадрові зміни у керівництві Міноборони покладуть кінець непродуманим експериментам".