ua en ru

Екс-спікер МЗС України Філіпчук заявляє, що йому продовжують надходити погрози

Екс-спікер МЗС України Василь Філіпчук заявив, що після 10 днів, які пройшли з моменту перешкоджання його виїзду за кордон, МВС так і не встановило особистості цих людей і загрози в адресу Філіпчука продовжують надходити. Про це він заявив на сьогоднішньому брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

Продемонструвавши журналістам фото людини, який погрожував йому в Борисполі і з-за якого він не зміг покинути територію України, цей дипломат заявив: "є людина, є фото цієї людини, є відеозаписи, камери відеоспостереження в Борисполі... але пройшло 10 днів, а він не ідентифікований, жодних кроків щодо його з боку правоохоронців не зроблено", - сказав екс-дипломат.

Він також заявив, що в той же час зробив ряд кроків, які можна сприймати як елементи психічного тиску на особисто Філіпчука, його дружину і знайомих "зокрема в тих кількох днів в мою адресу почали надходити sms-повідомлення, які інакше як психологічний тиск не можуть тлумачитися... там мова йде про наркотики, про різних контактах і т.п. Незважаючи на те, що я викликав міліцію і надав нові заяви про розслідування цих загроз, ніяких кроків не було зроблено. Більш того, тривають кроки з переслідування дружини, якій постійно телефонують і задають загрозливі питання", - сказав Філіпчук.

Крім того, Філіпчук повідомив, що не далі як вчора, в квартиру одного з його знайомих, який займався його правовим захистом, прийшли 7 співробітників спецслужб і стали вимагати доступ до інфо в комп'ютері, а також поновили справу 5 річної давнини відносно родичів цього знайомого.

Крім того, Філіпчук припустив, що тиск, який чиниться на нього з боку, ймовірно СБУ, викликано тим, що "під час найбільшої загрози силового розгону Майдану я використав всі свої контакти, в тому числі на найвищому рівні, щоб залучити іноземних партнерів до мирного врегулювання ситуації, в тому числі тими засобами, які є ефективними".

Філіпчук також припустив, що чиниться на нього тиск пов'язано з наявністю у нього контактів з низкою послів і виступом 6 грудня на конференції в Таллінні, де Філіпчук висловив свою думку щодо пошуку ефективних заходів щодо недопущення силового розгону Майдану. Крім того, він звернувся до голови СБУ з проханням встановити особу людей, які силовими методами не випустили за кордон.

Нагадаємо, що раніше Філіпчук звернувся в міліцію із-за загрози його життю. Він розцінює як спробу дискредитації та звинувачення його в якомусь злочині той факт, що сьогодні в міжнародному аеропорту "Бориспіль" невідомі, як сказав Філіпчук, намагалися затримати його, пропонуючи пройти додатковий митний контроль, а на вимогу представитися та показати документи відповіли відмовою.